Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος έχει «φωλιά» στην Καραϊβική: Τα νησιά Τρινιντάντ και Τομπάγκο

Το Ισλαμικό Κράτος έχει «φωλιά» στην Καραϊβική: Τα νησιά Τρινιντάντ και Τομπάγκο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Καραϊβική, Τζιχαντιστές, Τρινιντάντ και Τομπάγκο,

Δεν είναι ευρέως γνωστό αλλά το Ισλαμικό Κράτος έχει μεγάλη διείσδυση στο μικρό νησιωτικό κράτος Τρινιντάντ και Τομπάγκο (1,3 εκ. κάτοικοι) στην Καραϊβική, ανοιχτά της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 240 κάτοικοι της νησιωτικής χώρας της Καραϊβικής ταξίδεψαν στη Συρία και εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος.

Η αριθμός εθελοντών που μετέβησαν στη Συρία καθιστά το Τρινιντάντ και Τομπάγκο μία από τις χώρες με τον μεγαλύτερο αναλογικά αριθμό τζιχαντιστών.

Το τελευταίο διάστημα, μετά την κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους, πολίτες του Τρινιντάντ και Τομπάγκο, που πολέμησαν στα μέτωπα του Ιράκ και της Συρίας, θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Μεταξύ αυτών πολλά είναι τα γυναικόπαιδα.

Ωστόσο, αξιωματούχος της Αμερικανικής Πρεσβείας στη χώρα αναρωτήθηκε ρητορικά εάν η χώρα μπορεί να διαχειριστεί μια τέτοια απειλή εάν τους επαναπατρίσει.

Τζιχαντιστές μεσαίας τάξης

Οι τζιχαντιστές του Τρινιντάντ και Τομπάγκο προέρχονται από τη μουσουλμανική κοινότητα της χώρας (100.000 άνθρωποι).

Από του 240 που ταξίδεψαν στη Συρία το 34% ήταν ενήλικες άνδρες, το 23% ενήλικες γυναίκες και το 43% ανήλικα.

Σχεδόν όλοι οι άνδρες, που έφυγαν από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο για να πολεμήσουν στη Συρία, εργάζονταν μέχρι την ημέρα της αναχώρησής τους.

Δεν ήταν δηλαδή απελπισμένοι άνεργοι ή περιθωριακά στοιχεία. Για την ακρίβεια, το 90% των τζιχαντιστών του Τρινιντάντ και Τομπάγκο είναι της μεσαίας τάξης.

Το 43% ήταν προσήλυτοι (εξισλαμισμένοι) και το 30% είχε ποινικό μητρώο.

Πολλοί σύχναζαν σε σαλαφιστικά τζαμιά της χώρας, στην οποία λειτουργούν συνολικά 85 μουσουλμανικά τεμένη.

Ο ισλαμικός πυρήνας

Κεντρικό ρόλο στο δίκτυο στρατολόγησης τζιχαντιστών φαίνεται να είχε ο ιμάμης Ναζίμ Μοχάμεντ, ο οποίος συνεχίζει να ζει στο Τρινιντάντ και έχει ένα δικό του θρησκευτικό συγκρότημα που περιλαμβάνει ένα τζαμί και 30 κατοικίες.

Το δίκτυο του έχει της ρίζες του στην οργάνωση «Τζαμάατ αλ Μουσλιμέεν», μια ομάδα μαύρων μουσουλμάνων με ηγέτη τον Γιασίν Άμπου Μπακρ.

Τον Ιούλιο του 1990 114 άνδρες από αυτή τη μουσουλμανική οργάνωση -συμπεριλαμβανομένου του ιμάμη Μοχάμεντ- αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση της χώρας.

Το ισλαμικό πραξικόπημα απέτυχε και ο Γιασίν Άμπου Μπακρ και οι άνδρες του κατέληξαν στις φυλακές. Πήραν χάρη το 1992.

Μετά την αποφυλάκισή τους, ο ιμάμης Μοχάμεντ πήρε αποστάσεις από τους συντρόφους του και ίδρυσε τη δική του θρησκευτική κοινότητα.

Πολλά τα γυναικόπαιδα στη Συρία

Από τη στρατιωτική ήττα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία, στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο επέστρεψαν δύο γυναίκες, ένας άνδρας, δύο αγόρια και δύο κορίτσια στην εφηβεία.

Υπολογίζεται ότι κρατούνται 40 παιδιά και 16 γυναίκες από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Χολ στη βορειοανατολική Συρία.

Συνολικά υπολογίζεται ότι πρέπει να υπάρχουν στη Συρία τουλάχιστον 90 παιδιά με καταγωγή από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Αρκετές γυναίκες ισχυρίζονται ότι τις εξαπάτησαν οι άνδρες τους και τις πήγαν στη Συρία, ζητώντας να επαναπτριστούν με τα παιδιά τους.

Σχετικά άρθρα