Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Αίγυπτος καταδικάζει: Τα «μνημόνια» Άγκυρας και Τρίπολης δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα

Η Αίγυπτος καταδικάζει: Τα «μνημόνια» Άγκυρας και Τρίπολης δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ισλαμιστές, Λιβύη, Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό), Σάμεχ Σούκρι, Τζιχαντιστές, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ,

Η Αίγυπτος καταδίκασε την Πέμπτη τα δύο μνημόνια κατανόησης που υπέγραψε η Τουρκία με την ισλαμική λιβυκή κυβέρνηση της Τρίπολης και αφορούν, το ένα την ΑΟΖ και το δεύτερο αμυντική συνεργασία της Άγκυρας με την Τρίπολη.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι τα όσα υπεγράφησαν την Τετάρτη το βράδυ μεταξύ Τούρκων και ισλαμιστών Λιβύων δεν έχουν καμία νομιμότητα.

Με ανακοίνωση του το Κάιρο σημειώνει «πως οι συμφωνίες δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το φως του άρθρου 8 της συμφωνίας του Σκιράτ*, η οποία ορίζει ότι η λιβυκή κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο και όχι ο πρωθυπουργός έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες».

«Είναι γνωστό ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο της Λιβύης υπάρχει έλλειμμα υπουργών και δεν υπάρχει εκπροσώπηση διαφόρων περιοχών της Λιβύης, οπότε ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι περιορισμένος και έτσι η σύναψη συμφωνιών με άλλες χώρες θεωρείται καταφανής παραβίαση της συμφωνίας του Σκιράτ», ανέφερε το υπουργείο

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ, αυτή η συμφωνία δεν έχει καμία επίδραση ή αντίκτυπο στα δικαιώματα των χωρών της Μεσογείου ή των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή

Παράλληλα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, καλείται η διεθνής κοινότητα να αντιταχθεί σε αυτή την «αρνητική κίνηση» που έρχεται σε κρίσιμη στιγμή εν μέσω διεθνών προσπαθειών για τη διευκόλυνση της συνολικής λύσης της κρίσης της Λιβύης κατά τρόπο που θα προστατεύει την ενότητα της χώρας και θα αποκαθιστά τους εθνικούς θεσμούς της.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέφρασε επίσης την ανησυχία της χώρας ότι τέτοιες συμφωνίες θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στις συνομιλίες για την κατάσταση στη Λιβύη, που διεξάγονται στο Βερολίνο.

Τα μνημόνια κατανόησης καταδίκασε και το κοινοβούλιο της Λιβύης που έχει την έδρα του στη Βεγγάζη.

*Συμφωνία του Σκιράτ

Τον Δεκέμβριο 2015, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και οι βουλευτές υπέγραψαν στο Σκιράτ του Μαρόκου συμφωνία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Σχηματίζεται Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Τον Μάρτιο 2016, ο επικεφαλής της κυβέρνησης, ο Φάγεζ αλ Σαράτζ, κατορθώνει να εγκατασταθεί στην Τρίπολη. Αλλά στην ανατολική Λιβύη, η παράλληλη κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από τον στρατηγό Χάφταρ, και το Κοινοβούλιο στρέφονται εναντίον του.

Οι δύο κυβερνήσεις της Λιβύης

Στη Λιβύη υπάρχουν δύο κυβερνήσεις που συγκρούονται ένοπλα μεταξύ τους.

Η μία, η ισλαμική, έχει έδρα στην Τρίπολη και είναι (από ατύχημα) η διεθνώς αναγνωρισμένη. Αυτή υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ.

Η δεύτερη, η κοσμική, έχει έδρα στη Βεγγάζη. Αυτή υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και θέλει να έχει συμμαχική σχέση με την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση της Βεγγάζης (η φίλη μας) ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης και πολιορκεί την Τρίπολη, όπου μέσα σε αυτή είναι «ταμπουρωμένη» η φιλότουρκη κυβέρνηση, η οποία δέχεται στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία και το Κατάρ μέσω θαλάσσης.

Σχετικά άρθρα