Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Βουλή της Λιβύης κατήγγειλε τις συμφωνίες του Ερντογάν με τους τζιχαντιστές της Τρίπολης

Η Βουλή της Λιβύης κατήγγειλε τις συμφωνίες του Ερντογάν με τους τζιχαντιστές της Τρίπολης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακίλα Σάλεχ, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ισλαμιστές, Λιβύη, Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλίφα Χαφτάρ,

Το κοινοβούλιο της Λιβύης, που έχει την έδρα του στη Βεγγάζη (Ανατολική Λιβύη) και στηρίζει την παράλληλη κυβέρνηση της χώρας, που μάχεται ενάντια στη φιλότουρκη ισλαμική κυβέρνηση της Τρίπολης, καταδίκασε σήμερα Πέμπτη τα όσα συμφώνησε την Τετάρτη το βράδυ η κυβέρνηση των ισλαμιστών με την Τουρκία.

Το μνημόνιο στρέφεται ενάντια στην Ελλάδα και αφορά τις ΑΟΖ και η συμφωνία τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Τούρκων και της ισλαμικής κυβέρνησης της Τρίπολης.

Το κοινοβούλιο της Λιβύης κατήγγειλε το μνημόνιο και τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης ως μια «καταφανή παραβίαση» της ασφάλειας και της κυριαρχίας της χώρας.

Η Επιτροπή Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της λιβυκής Βουλής αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι οι συμφωνίες το βράδυ της Τετάρτης με την Τουρκία αποτελούν ένα «αμυντικό σύμφωνο» που παρέχει στην τουρκική κυβέρνηση το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο και τα ύδατα της Λιβύης καθώς και να χτίζει στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της Λιβύης.

Η συμφωνία «όχι μόνο απειλεί την εθνική ασφάλεια της Λιβύης, αλλά και απειλεί την αραβική εθνική ασφάλεια και ειρήνη στη Μεσόγειο Θάλασσα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στη Λιβύη υπάρχουν δύο κυβερνήσεις που συγκρούονται μεταξύ τους.

Η μία, η ισλαμική, έχει έδρα στην Τρίπολη και είναι (από ατύχημα) η διεθνώς αναγνωρισμένη. Αυτή υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ.

Η δεύτερη, η κοσμική, έχει έδρα στη Βεγγάζη. Αυτή υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και θέλει να έχει συμμαχική σχέση με την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση της Βεγγάζης (η φίλη μας) ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης και πολιορκεί την Τρίπολη, όπου μέσα σε αυτή είναι «ταμπουρωμένη» η φιλότουρκη κυβέρνηση, η οποία δέχεται στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία και το Κατάρ μέσω θαλάσσης.

Σχετικά άρθρα