Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία υπέγραψε νέα στρατιωτική συμφωνία με την τζιχαντιστική κυβέρνηση της Λιβύης

Η Τουρκία υπέγραψε νέα στρατιωτική συμφωνία με την τζιχαντιστική κυβέρνηση της Λιβύης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Λιβύη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, Χαλίφα Χαφτάρ,

Σε μια νέα στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία, τον βασικό της σύμμαχο στην αντιπαράθεσή της με τον ισχυρό άνδρα της παράλληλης κυβέρνησης της Βεγγάζης, της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ, προχώρησε η διεθνώς αναγνωρισμένη ισλαμική (τζιχαντιστική) κυβέρνηση (δήθεν) εθνικής ενότητας της αφρικανικής χώρας που εδρεύει στην Τρίπολη, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Άγκυρα.

Όπως ανακοίνωσε η προεδρία της γειτονικής χώρας, η συμφωνία «στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα ασφαλείας» υπεγράφη το βράδυ της Τετάρτης (28/11), στη διάρκεια συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του επικεφαλής της ισλαμικής κυβέρνησης της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, που πρόσκειται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, επισήμανε σήμερα ότι το νέο πρωτόκολλο αποτελεί «μια πιο ευρεία εκδοχή της ήδη υπάρχουσας στρατιωτικής συμφωνίας- πλαίσιο» μεταξύ των δύο χωρών.

Πρόσθεσε, δε, ότι η νέα συμφωνία «θα ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των στρατών μας» και κάλεσε «τις υπεύθυνες πλευρές» να στηρίξουν την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ ισλαμική κυβέρνηση Σάρατζ.

Να σημειωθεί εδώ ότι η κυβέρνηση του Σάρατζ δεν έχει στρατό αλλά συμμορίες τζιχαντιστών, μελών της Αλ Κάιντα και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που την υπερασπίζονται.

«Η σταθερότητα της Λιβύης είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια των Λίβυων, για την περιφερειακή ασφάλεια και για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας», συμπλήρωσε στη συνέχεια, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε παρά την έκκληση που απηύθυνε τον Οκτώβριο ο Αραβικός Σύνδεσμος προς τα μέλη του με την οποία τους ζητούσε να μην συνεργάζονται πλέον με την Άγκυρα και να περιορίσουν τις διπλωματικές τους αντιπροσωπείες στην Τουρκία μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η χώρα εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.

Τον Σάρατζ στηρίζει κυρίως η Τουρκία και το Κατάρ. Η Ιταλία, πρώην αποικιοκρατική δύναμη στη χώρα, φαίνεται επίσης να είναι στο πλευρό του.

Ο αντίπαλός του στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης οι δυνάμεις του οποίου ξεκίνησαν τον Απρίλιο επιχείρηση για να απελευθερώσουν την Τρίπολη από τη φιλότουρκη τζιχαντιστική κυβέρνηση, έχει στο πλευρό του την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την κυρίως πολιτική στήριξη των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κατηγόρησαν σε έκθεσή τους αυτό τον μήνα την Ιορδανία, την Τουρκία και τα Εμιράτα ότι παραβίασαν το εμπάργκο για την εισαγωγή όπλων στη Λιβύη, το οποίο επιβλήθηκε το 2011.

Η τουρκική Yeni Safak έχει κατηγορήσει τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ως «πιόνι» της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Σχετικά άρθρα