Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις τη Γαλλία

Γιατί οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις τη Γαλλία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Apple, Facebook, Google, Γαλλία, Διαδίκτυο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Φορολογία,

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής απείλησαν την Τετάρτη τη Γαλλία με εμπορικές κυρώσεις, στην περίπτωση που προχωρήσει στην επιβολή του φόρου Gafa στους κολοσσούς του διαδικτύου.

Το γραφείο του Αμερικανού εκπροσώπου για θέματα εμπορίου (USTR) ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ολοκληρώνει την έρευνα για τις επιπτώσεις που θα έχει στις αμερικανικές εταιρείες ο γαλλικός φόρος και «θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά του την Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου».

Ταυτόχρονα, θα ανακοινωθούν και τυχόν μέτρα, απόρροια της έρευνας.

«Θα ήταν ακατανόητο να εμπλακούμε στη λογική των κυρώσεων και του εμπορικού πολέμου ενώ πλησιάζουμε σε μια εξαιρετική συμφωνία στον ΟΟΣΑ για τη φορολόγηση» των εσόδων από ψηφιακές υπηρεσίες, απάντησε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ.

«Συζήτησα χθες τηλεφωνικά με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούχιν και με διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα κυρώσεων άμεσα», πρόσθεσε ο Λε Μερ, παραδεχόμενος όμως ότι «η λογική των κυρώσεων παραμένει πιθανή».

Ο φόρος Gafa (από τα αρχικά των εταιρειών Google, Amazon, Facebook και Apple) αφορά όχι τα κέρδη αλλά τον κύκλο εργασιών τους και η Γαλλία αποφάσισε να τον επιβάλει εν αναμονή της εναρμόνισης των κανονισμών στο επίπεδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη στον ΟΟΣΑ, η Γαλλία επιμένει να εφαρμοστεί ένας ελάχιστος πραγματικός φορολογικός συντελεστής 12,5% επί των κερδών, ώστε να μην προχωρήσει στην επιβολή του γαλλικού φόρου.

«Αρκεί να την υποστηρίξουν οι ΗΠΑ (…) ώστε να έχουμε μια διεθνή λύση, ισχυρή, δίκαιη, για τη φορολόγηση της ψηφιακής δραστηριότητας», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Λεμέρ.

Από το καλοκαίρι, το Παρίσι έχει υποσχεθεί ότι θα καταργήσει τον φόρο, που πρόκειται να εφαρμοστεί από φέτος, μόλις βρεθεί μια διεθνής λύση υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ.

Σχετικά άρθρα