Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Αναπόφευκτες» οι αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία

«Αναπόφευκτες» οι αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ρωσία, Τουρκία,

Ο διευθυντής του «German Marshall Fund» στην Άγκυρα, Ozgur Unluhisarcikli δήλωσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις για την Τουρκία είναι «αναπόφευκτες» μετά τις δοκιμές των S-400 που έκανε ο τουρκικός στρατός και μάλιστα με «εχθρό» αμερικανικά μαχητικά F-16 και F4E.

«Αυτό που ο πρόεδρος Ερντογάν κατόρθωσε να σταματήσει όταν ήταν στην Ουάσιγκτον θα επανενεργοποιηθεί», ανέφερε ο κ. Unluhisarcikli στην ιστοσελίδα Al-Monitor και αναμεταδίδει το Hellas Journal.

«Η Τουρκία θα υποστεί κυρώσεις και δεν πιστεύω ότι θα περιοριστούν στις κυρώσεις (του νόμου) CAATSA.

»Μόλις το τζίνι βγει έξω από το μπουκάλι, δεν ξέρω πού θα σταματήσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ», τόνισε ο διευθυντής του German Marshall Fund.

Μεταξύ των προτεινόμενων κυρώσεων είναι πακέτα-τιμωρία για τους Τούρκους αξιωματούχους και τους τραπεζικούς και ενεργειακούς τομείς του τουρκικού έθνους, καθώς και απαγορεύσεις για τις αγορές τουρκικών κρατικών χρεών από τις ΗΠΑ.

Ένας από τους νόμους απαιτεί επίσης από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών να εκτιμήσει τον προσωπικό πλούτο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και των μελών της οικογένειάς του.

Χωριστές κυρώσεις θα επιβληθούν στην κρατική τράπεζα HalkBank της Τουρκίας, ως τιμωρία για την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη δοκιμή ραντάρ τη Δευτέρα, ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Αυτό είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με το ΝΑΤΟ.

»Δεν υπάρχει τίποτα για τη χρήση ή τη μη χρήση τους …

»Υπάρχουν βήματα που πρέπει να ληφθούν στα πλαίσια των κανόνων του ΝΑΤΟ.

»Οι συνάδελφοί μας θα κάνουν αυτή τη δουλειά».

Ο Τούρκος ηγέτης σημείωσε στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα NTV ότι θα συνεχίσει να αναζητά λύσεις για τη διαμάχη γύρω από τους S-400 με αξιωματούχους των ΗΠΑ μέχρι τον Απρίλιο του 2020, όταν αναμένεται ότι το σύστημα των πυραύλων θα ενεργοποιηθεί.

Τώρα, καθώς οι συζητήσεις για τα πακέτα κυρώσεων ανανεώνονται στην Ουάσιγκτον, ο Ερντογάν μπορεί να έχει λίγα περιθώρια ελιγμών, δήλωσε ο Kerim Has, αναλυτής για τις τουρκορωσικές σχέσεις, στη Μόσχα.

«Ο Ερντογάν δεν θα μπορέσει να αποσυρθεί από τη συμφωνία [S-400] τους επόμενους μήνες», δήλωσε στην ιστοσελίδα Al-Monitor, σημειώνοντας ότι ο Τούρκος ηγέτης αντιμετωπίζει πίεση για να μην σταματήσει την πορεία του από εθνικιστές συμμάχους του στο κοινοβούλιο και μπορεί να αντιμετωπίσει ισχυρές επιπτώσεις από τη Μόσχα.

Ωστόσο, ο Kerim Has σημειώνει ότι η τρέχουσα στρατηγική της Άγκυρας για διαφοροποίηση του δικτύου εξαγοράς όπλων θα μπορούσε να προσφέρει κάποια οφέλη για τον Τούρκο Πρόεδρο.

«Ο Ερντογάν πρέπει να επιδιώξει την υποστήριξη της ρωσικής πλευράς για να διατηρήσει την εξουσία του στην Τουρκία.

»Αν είναι 100% εξαρτημένος από τις δυτικές χώρες … [και] αν υπάρχουν διαμαρτυρίες, για παράδειγμα, για την οικονομική κρίση που βαθαίνει και ούτω καθεξής, θα είναι πολύ δύσκολο για τον Ερντογάν να προχωρήσει χωρίς διεθνείς συμμάχους».

Ο Άαρον Στέιν, διευθυντής του προγράμματος της Μέσης Ανατολής στο Ινστιτούτο Ερευνών Foreign Policy, είπε:

«Ο τρόπος να ξεφύγει κάτω από το νόμο CAATSA είναι να δείξεί ότι προσπαθεί να ξεφύγει τον ρωσικό (εναγκαλισμό)», δήλωσε ο Στέιν.

«Ορισμένες από τις ανατολικές χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία – έχουν προγράμματα και χρησιμοποιούν χρήματα που έχουν διατεθεί από τις ΗΠΑ για να ξεκινήσουν να απομακρύνονται από τα ρωσικά πράγματα. Η Τουρκία πηγαίνει ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση».

Σχετικά άρθρα