Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Κούρδοι ανακατέλαβαν το φράγμα της Μοσούλης

Οι Κούρδοι ανακατέλαβαν το φράγμα της Μοσούλης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Κουρδιστάν, Μοσούλη, Πεσμεργκά, Τζιχαντιστές, Φράγμα της Μοσούλης,

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ και οι Κούρδοι Πεσμεργκά έθεσαν υπό τον έλεγχό του το φράγμα της Μοσούλης, το μεγαλύτερο στο Ιράκ, εκδιώχνοντας του μακελάρηδες του Ισλαμικού Κράτους που το είχαν καταλάβει από τις 3 Αυγούστου, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Πεσμεργκά στο Fox News τη Δευτέρα.

Ο αντιστράτηγος Κασίμ αλ Μουσάουι (Qassim al Moussawi) είπε στο Associated Press ότι τα κουρδικά στρατεύματα είχαν εναέρια κάλυψη και υποστήριξη, ωστόσο δεν διευκρίνησε εάν ήταν των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι τα στρατεύματα πλήρως απελευθέρωσαν το φράγμα τη Δευτέρα και ύψωσαν τη σημαία του Ιράκ σε αυτό.

Η ανακατάληψη του φράγματος της Μοσούλης, που συγκρατεί και αποθηκεύει τα νερά του ποταμού Τίγρη, είναι μια σημαντική νίκη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Είναι η πρώτη σημαντική επιτυχία των ιρακινών και κουρδικών δυνάμεων από τη στιγμή που ξεκίνησαν και οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών την προηγούμενη εβδομάδα.

Το φράγμα είναι άκρως σημαντικό και στρατηγικό, αφού από τα νερά του υδρεύεται μεγάλο μέρος της χώρας κι από τον ηλεκτρισμό που παράγεται το ίδιο.

Οι μάχες για την ανακατάληψη του φράγματος από τους τζιχαντιστές κράτησαν δύο ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν 9 αεροπορικά χτυπήματα το Σάββατο και 14 την Κυριακή, ώστε να μπορέσουν Ιρακινοί και Κούρδοι να εκδιώξουν το Ισλαμικό Κράτος.

Σχετικά άρθρα