Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ικανοποίηση της Λευκωσίας για το «πρώτο βήμα» με την τριμερή

Ικανοποίηση της Λευκωσίας για το «πρώτο βήμα» με την τριμερή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντόνιο Γκουτέρες, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μουσταφά Ακιντζί, Νίκος Αναστασιάδης, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),

Για ένα «πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου» για την επίλυση του Κυπριακού έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά το τέλος της άτυπης τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι ο τερματισμός των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Κατά την διάρκεια όλης της ημέρας υπήρξε μια δημιουργική προσπάθεια, διαβουλεύσεις, εκ μέρους των διαπραγματευτών και της ειδικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία οδήγησε, με την συναίνεση τόσο του γενικού γραμματέα όσο και των δύο ηγετών, στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη από τα Ηνωμένα Έθνη ως δήλωση του Γενικού Γραμματέα», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες, το αποτέλεσμα της συνάντησης αποτιμάται ως «ένα πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου».

«Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει, σε συνεργασία πάντα με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις, την προσπάθεια για τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς συνάντησης.

»Μιας συνάντησης με εντολή την συμφωνία των όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανάληψη ενός στοχευμένου, δημιουργικού διαλόγου, ο οποίος θα οδηγήσει σε βιώσιμη και λειτουργική λύση», πρόσθεσε ο Κύπριος πρόεδρος.

Στα θετικά σημεία του κοινού ανακοινωθέντος συμπεριέλαβε ακόμη την «καταγραφή της σύμπτωσης θέσεων των δύο ηγετών για τις βασικές παραμέτρους που θα διέπουν την επιδιωκόμενη λύση, οι οποίες, όπως καταγράφεται και στο ανακοινωθέν, περιλαμβάνουν την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις επιτευχθείσες συγκλίσεις και βεβαίως το πλαίσιο των έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα».

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ακόμη ότι θεωρεί αυτονόητο πως για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων «θα πρέπει, πέραν της συμφωνίας των όρων αναφοράς, η Τουρκία να τερματίσει τις έκνομες ενέργειες εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου ή τα όποια απειλούμενα τετελεσμένα στην νεκρή ζώνη».

Πηγές προσκείμενες στη Λευκωσία, μετά το τέλος του διάρκειας περίπου 2,5 ωρών δείπνου, εξέφραζαν ικανοποίηση για το «πρώτο βήμα» που έγινε έπειτα από μακρά περίοδο απραξίας, διευκρινίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι το κατά πόσον αυτό το βήμα θα αποβεί επιτυχές δεν εξαρτάται από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Οι ίδιες πηγές εκτίμησαν ότι το επόμενο διάστημα δεν αναμένεται να σημειωθεί σημαντική κινητικότητα, κυρίως λόγω των αντιρρήσεων της τουρκικής πλευράς και των «προεδρικών εκλογών» που θα πραγματοποιηθούν στο ψευδοκράτος τον Απρίλιο του 2020, αλλά και εξαιτίας της ρευστής πολιτικής κατάστασης σε μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις, τη Βρετανία.

Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει, τόνισαν, ότι στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας δεν θα βολιδοσκοπεί τις προθέσεις των ενδιαφερομένων.

Όπως επισήμαναν οι ελληνοκυπριακές πηγές, η προσπάθεια επικεντρώνεται κυρίως στις εγγυήτριες δυνάμεις, καθώς οι δύο ηγέτες έχουν ήδη συμφωνήσει σε ό,τι αφορά το πλαίσιο της διαδικασίας.

Όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, που δόθηκε στη δημοσιότητα ως δήλωση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η προσπάθεια του κ. Γκουτέρες εστιάζεται στην επίτευξη «όρων αναφοράς οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως εναρκτήριο σημείο συναίνεσης» για διαπραγματεύσεις «κατά φάσεις», εξήγησαν οι ελληνοκυπριακές πηγές.

Στόχος είναι να υπερκεραστούν τα εμπόδια που έχουν μπροστά τους οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν επίσης ότι με το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν συμφωνείται επίσης το ότι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει και τις έξι παραμέτρους του πλαισίου Γκουτέρες, που παρουσιάστηκαν την 30ή Ιουνίου του 2017 και θεωρείται ότι αφορούν άμεσα την στάση της Τουρκίας.

Από την ελληνοκυπριακή πλευρά διευκρινίστηκε τέλος ότι κατά το χθεσινό δείπνο δεν τέθηκαν επιμέρους ζητήματα πιθανής λύσης, καθώς είναι σαφές σε όλες τις πλευρές ότι η όποια συζήτηση θα διεξαχθεί ως «πακέτο», ως σύνολο στοιχείων.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν τέθηκε το ζήτημα των υδρογονανθράκων της Κύπρου.

Άτυπη πενταμερής συνάντηση το επόμενο βήμα

Τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς συνάντησης, με τη συμμετοχή των δύο πλευρών και των εγγυήτριων δυνάμεων, προτείνει ως επόμενο βήμα στο Κυπριακό, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο Βερολίνο.

Ο κ. Γκουτέρες, σε δήλωσή του, κάνει λόγο για «εστιασμένες και ειλικρινείς» συνομιλίες και επισημαίνει ότι «οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους και την αποφασιστικότητά τους να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός στην βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως τίθεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

«Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, ωθούμενοι από την αίσθηση του κατεπείγοντος, συμφώνησαν ότι η εξεύρεση μιας συνολικής και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα στο προβλεπτό μέλλον είναι υψίστης σημασίας για το μέλλον και την ευημερία και των δύο κοινοτήτων και ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο», τονίζει ο κ. Γκουτέρες.

«Ο Eλληνοκύπριος ηγέτης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις προηγούμενες συγκλίσεις και το πλαίσιο των έξι σημείων που υπέβαλα στις 30 Ιουνίου 2017, με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας, που θα ανοίξει το δρόμο για μια συνολική διευθέτηση» προσθέτει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

«Ενόψει αυτών των συνομιλιών, συμφώνησα να παρατείνω τις προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθούν συνθήκες αναφοράς που θα χρησιμεύσουν ως σημείο εκκίνησης συναίνεσης για σταδιακές, ουσιαστικές και προσανατολισμένες σε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεις με την συντομότερη δυνατή ευκαιρία.

»Υπό αυτό το πρίσμα, δεσμεύθηκα να διερευνήσω με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη και με τις εγγυήτριες δυνάμεις την δυνατότητα να συγκληθεί μια άτυπη συνάντηση πέντε συν ΟΗΕ σε κατάλληλο στάδιο.

»Αναγνωρίζεται ότι αυτή η φορά πρέπει να είναι διαφορετική», καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Γκουτέρες.

Σχετικά άρθρα