Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Να αποσύρει τους βουλευτές του από την τουρκική Βουλή εξετάζει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP

Να αποσύρει τους βουλευτές του από την τουρκική Βουλή εξετάζει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για HDP Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Τουρκία,

Λόγω της αυξανόμενης πίεσης που δέχεται και ως πράξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να εκδιώξει 24 δημάρχους του τους τελευταίους τρεις μήνες, το φιλο-κουρδικό σοσιαλιστικό κόμμα HDP της Τουρκίας εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τους βουλευτές του από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Βουλευτές, δήμαρχοι και τοπικοί αξιωματούχοι του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) θα συγκεντρωθούν μεθαύριο Τετάρτη στην Άγκυρα προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση και να λάβουν μια απόφαση για το πώς θα αντιδράσουν, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής πρόεδρος του HDP.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εναντίον της απομάκρυνσης των δημάρχων μας σε κάθε βήμα.

»Μία από τις ερωτήσεις που θα απαντήσουμε είναι αν θα αποσύρουμε τους βουλευτές μας από το Κοινοβούλιο» δήλωσε ο Σαρουχάν Όλουτς σε συνέντευξη Τύπου στο Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και η ισλαμική κυβέρνησή του κατηγορούν το σοσιαλιστικό HDP ότι έχει δεσμούς με την οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), οδηγώντας στην άσκηση διώξεων σε βάρος χιλιάδων μελών και ορισμένων ηγετών του, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Το HDP αρνείται ότι έχει δεσμούς με το PKK.

Οι δήμαρχοι του HDP στο υπό κουρδική πλειοψηφία νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας απομακρύνθηκαν τους τελευταίους μήνες κατηγορούμενοι για σχέσεις με την «τρομοκρατία», δηλαδή την κουρδική αντίσταση.

Οι πρώην συμπρόεδροι του HDP βρίσκονται στη φυλακή από το 2016 κατηγορούμενοι για τρομοκρατία, την ώρα που κι άλλα εξέχοντα μέλη του κατηγορούνται για υποστήριξη της τρομοκρατίας, δηλαδή του κουρδικού αντάρτικου που διεξάγει το PKK.

Οι κινήσεις εναντίον του HDP πραγματοποιούνται εν μέσω τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στη βορειοανατολική Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, την οποία η Άγκυρα επίσης κατηγορεί για δεσμούς με το PKK.

Το HDP είναι το μοναδικό κόμμα στο τουρκικό Κοινοβούλιο που αντιτέθηκε στην επίθεση στη βορειοανατολική Συρία η οποία ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου.

Σχετικά άρθρα