Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

AFP: Αδιαφορία των ΗΠΑ για το Ιράκ – Το Ιράν αλωνίζει

AFP: Αδιαφορία των ΗΠΑ για το Ιράκ – Το Ιράν αλωνίζει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Ιράν, Κασέμ Σολεϊμανί, Μάικ Πόμπεο,

Οι ΗΠΑ, πανταχού παρούσες κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους επέμβασης στο Ιράκ, διαμόρφωσαν το μετά Σαντάμ Χουσεΐν καθεστώς το οποίο στη συνέχεια βοήθησε στην ανοικοδόμηση του νέου πολιτικού πλαισίου.

Όμως τώρα που οι Ιρακινοί ζητούν την εκ βάθρων αναδιάρθρωσή του, η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται πουθενά.

Η σχεδόν πλήρης σιωπή των ΗΠΑ υποδεικνύει, σύμφωνα με τους αναλυτές, τη μείωση της επιρροής της Ουάσιγκτον στο Ιράκ, δηλαδή ένα είδος αδιαφορίας για τη χώρα η οποία συγκλονίζεται εδώ και εβδομάδες -κυρίως η Βαγδάτη και ο σιιτικός νότος- από ένα κίνημα αμφισβήτησης.

«Το ρήγμα (μεταξύ Βαγδάτης και Ουάσιγκτον) δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο μεγάλο και διευρύνεται ολοένα και περισσότερο», σχολίασε μιλώντας στο AFP ανώτερος Ιρακινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Κατά τη στρατιωτική τους επέμβαση στο Ιράκ (2003-2011), στην οποία συμμετείχαν έως και 170.000 Αμερικανοί στρατιώτες, οι ΗΠΑ εξάρθρωσαν το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν και ανοικοδόμησαν κράτος και στρατό, εγκαθιδρύοντας μια νέα ηγετική τάξη με την οποία είχαν πάντα στενούς δεσμούς.

Όμως αυτές οι αποφάσεις άνοιξαν την πόρτα και στο Ιράν, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μέχρι πρόσφατα οι ΗΠΑ διατηρούσαν μια κάποια σχέση με το Ιράκ, ηγούμενες ενός Διεθνούς Συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Και παρακολουθούσαν στενά τις πολιτικές εξελίξεις, όπως το δημοψήφισμα του 2017 για την αυτονομία του Ιρακινού Κουρδιστάν ή τον σχηματισμό νέας, ομοσπονδιακής κυβέρνησης το επόμενο έτος.

«Αμελητέα επιρροή»

Όμως την ώρα που το Ιράκ ζει το πιο σημαντικό κίνημα εξέγερσης εδώ και δεκαετίες, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται διακριτική, δίνοντας στη δημοσιότητα πολύ λίγες ανακοινώσεις στις οποίες καταδικάζει τη βία -η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους- χωρίς να παρεμβαίνει ιδιαιτέρως διπλωματικά.

Πριν λίγο καιρό οι ΗΠΑ ήταν «πολύ πιο ξεκάθαρες», σύμφωνα με τον Ιρακινό αξιωματούχο.

«Διαμόρφωσαν την κυβερνητική δομή, η οποία παρήγαγε αυτή την πολιτική τάξη.

»Είναι έτοιμοι να την αναδιαρθρώσουν; Πιστεύω ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Κερκ Σόουελ, αναλυτή που δημοσιεύει στο περιοδικό «Inside Iraqi Politics», «το αμερικανικό σχέδιο ανοικοδόμησης του κράτους του Ιράκ απέτυχε».

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικών Μάικ Πομπέο επεσήμανε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Άντελ Άμπντελ Μάχντι «για να του ζητήσει να προστατεύσει τους διαδηλωτές». Την επομένη τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν.

Ίσως πιο ανησυχητικό για τις ΗΠΑ είναι να βλέπουν τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί να μεταβαίνει στη Βαγδάτη για να βοηθήσει τις πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν σε τρόπους τερματισμού των κοινωνικών κινητοποιήσεων.

«Η αμερικανική επιρροή δεν είναι μηδενική, αλλά είναι αμελητέα σε αυτή την κρίση», εκτίμησε ο Σόουελ.

«Να κερδηθεί εμπιστοσύνη»

Στη Βαγδάτη το κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ είναι κενό μετά την εντολή απομάκρυνσης του προσωπικού τον Μάιο στο πλαίσιο της όξυνσης της έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Φορντ, πρώην Αμερικανό διπλωμάτη στην ιρακινή πρωτεύουσα και πλέον αναλυτή του Middle East Institute στην Ουάσινγκτον, αυτό από μόνο του δείχνει τη μείωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος.

Εξάλλου, εξηγεί, οι νυν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν έχουν πλέον στενή σχέση με τους Ιρακινούς ομολόγους τους, όπως συνέβαινε με προηγούμενες κυβερνήσεις.

Όπως επισημαίνουν Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι, οι διμερείς σχέσεις είναι στο «χειρότερο» σημείο τους εδώ και καιρό.

Ο Λευκός Οίκος ανέβαλε τρεις φορές τη συνάντηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Άμπντελ Μάχντι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πριν ένα χρόνο, καθώς δυσαρεστήθηκε από το γεγονός ότι ο Ιρακινός πρωθυπουργός δεν πήρε αποστάσεις από το Ιράν.

Σχετικά άρθρα