Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Κάμερον προτείνει συμμαχία στο Ιράν κατά του Ισλαμικού Κράτους

Ο Κάμερον προτείνει συμμαχία στο Ιράν κατά του Ισλαμικού Κράτους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αίγυπτος, Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιράν, Ισλάμ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κατάρ, Ντέιβιντ Κάμερον, Σαουδική Αραβία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει όλη τη στρατιωτική ικανότητα της Βρετανίας για να σταματήσει τους τζιχαντιστές και το Ισλαμικό Κράτος δηλώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θεωρεί τους τζιχαντιστές (λόγω και του μεγάλου αριθμού μουσουλμάνων με βρετανικά διαβατήρια) άμεση απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτά κι άλλα ενδιαφέροντα γράφει ο Ντέιβιντ Κάμερον σε άρθρο του στην εφημερίδα Sunday Telegraph, στο οποίο αναφέρει και το μέχρι εχτές αδιανόητο, δηλαδή το ενδεχόμενο συνεργασίας ακόμη και με το Ιράν για την καταπολέμηση της απειλής των τζιχαντιστών. Κι αυτή η δήλωση θα πρέπει να θεωρηθεί ανοιχτή και δημόσια πρόταση συμμαχίας της Βρετανίας στο Ιράν…

Ορθά ο Ντέιβιντ Κάμερον κρίνει ότι η Δύση αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα για το οποίο «αν δεν δράσουμε για να αναχαιτίσουμε την επέλαση του εξαιρετικά επικίνδυνου τρομοκρατικού κινήματος αυτό θα συνεχίσει να ενισχύεται έως ότου να μπορεί να μας χτυπήσει στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ωστόσο, απορία προκαλεί πώς ο Ντέιβιντ Κάμερον θεωρεί ότι στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών μπορεί να έχει συμμάχους όπως η Τουρκία, η οποία στηρίζει ανοιχτά το Ισλαμικό Κράτος, ή το Κατάρ, ο ρόλος του οποίου αν και φαινομενικά φιλοδυτικός “ελέγχεται” για τις σχέσεις του με ισλαμικά κινήματα. Στον ίδιο άξονα αναχαίτισης των τζιχαντιστών ο Ντέιβιντ Κάμερον συμπεριλαμβάνει επίσης τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Οι σχέσεις της Αιγύπτου, όμως, αυτή την εποχή με την Τουρκία είναι οι χειρότερες, αφού το καθεστώς Ερντογάν στηρίζει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους της Αιγύπτου, που είναι η μήτρα όλων αυτών των ριζοσπαστικών ισλαμιστικών κινημάτων και ομάδων. Ο Κάμερον βλέπει και ενδεχόμενη συνεργασία με το Ιράν, αφού οι Σιίτες της Τεχεράνης είναι θανάσιμοι εχθροί με τους Σουνίτες του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως προειδοποίησε ο Ντέιβιντ Κάμερον, εάν το Ισλαμικό Κράτος είναι σε θέση να «χαράξει το λεγόμενο χαλιφάτο του», το Ηνωμένο Βασίλειο θα «αντιμετωπίσει ένα τρομοκρατικό κράτος στις ακτές της Μεσογείου που θα συνορεύει με ένα μέλος του ΝΑΤΟ». Ο Κάμερον έκανε επίσης σαφές ότι δεν αντιλαμβάνεται την εξέλιξη αυτή με την ύπαρξη του Ισλαμικού Κράτους ως ένα «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», αλλά ως «μια εσωτερική μάχη του Ισλάμ με τους εξτρεμιστές που θέλουν να καταχραστούν το Ισλάμ».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι Βρετανοί έχουν πάμπολλους λόγους να ανησυχούν σοβαρά αφού ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων με βρετανικά διαβατήρια μάχεται υπό τη μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους σε Μέση Ανατολή και Μεσοποταμία, με πολλούς από αυτούς τους “Βρετανούς” μουσουλμάνους να προειδοποιούν ότι θα μεταφέρουν την τζιχάντ μέσα στην ίδια την Ευρώπη και ιδιαίτερα στα βρετανικά νησιά.

Σχετικά άρθρα