Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πόμπεο: Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ηγούνται της μάχης ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Πόμπεο: Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ηγούνται της μάχης ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πόμπεο διαβεβαίωσε ενώπιον των συμμάχων της Ουάσινγκτον ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ηγούνται του αγώνα κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο Πόμπεο εκτίμησε επίσης μια ακόμη φορά ότι οι χώρες του συνασπισμού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, του οποίου οι υπουργοί Εξωτερικών συνεδριάζουν στην Ουάσινγκτον, θα πρέπει να «επαναπατρίσουν τους χιλιάδες ξένους μαχητές τρομοκράτες που κρατούνται σήμερα» στη Συρία «και να τους δικάσουν για τις ωμότητες που διέπραξαν».

Το αίτημα αυτό προσκρούει στην άρνηση πολλών χωρών, εκ των οποίων η Γαλλία, να δεχτούν πίσω τους υπηκόους τους που πολέμησαν στις τάξεις των τζιχαντιστών.

Ακριβώς για το θέμα αυτό το Παρίσι είχε ζητήσει αυτή την έκτακτη συνεδρίαση του υπό Διεθνούς Συνασπισμού που τελεί την αμερικανική διοίκηση μετά την κρίση που προκλήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου από μια νέα επίθεση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.

Ανακοινώνοντας την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε ελεύθερο το πεδίο για την τουρκική επιχείρηση που στοχοθετούσε τις κουρδικές δυνάμεις, συμμάχους των Δυτικών στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών.

Εκτοτε, ο Τραμπ άλλαξε επανειλημμένα τις θέσεις του για τη Συρία, καταλήγοντας να ανακοινώσει ότι διατηρεί μια «εναπομείνασα δύναμη» στη Συρία για να προστατεύσει τις πετρελαιοπηγές.

Αλλά η υπόλοιπη κυβέρνησή του δηλώνει ότι η πρώτη αποστολή αυτών των 600 στρατιωτών παραμένει για τη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

«Ξέρετε όλοι ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε τη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

»Και εμείς το ξέρουμε. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ηγούνται του Συνασπισμού, και του κόσμου, σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια για την ασφάλειά μας», είπε ο Πόμπεο, ανοίγοντας τη συνεδρίαση.

«Αναπτύξαμε εκ νέου μερικές από τις δυνάμεις μας στη βορειοανατολική Συρία, και ευρύτερα στην περιοχή, για να φροντίσουμε ώστε το Ισλαμικό Κράτος να μην ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του και να το εμποδίσουμε να ανακαταλάβει τις πετρελαιοπηγές.

»Δεν σταματάμε τώρα. »Ενεργούμε έτσι ώστε το Ισλαμικό Κράτος να μην επιστρέψει ποτέ ξανά».

Σχετικά άρθρα