Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσακώθηκαν Ερντογάν και Γκράχαμ μέσα στο Οβάλ Γραφείο – Όλο το παρασκήνιο

Τσακώθηκαν Ερντογάν και Γκράχαμ μέσα στο Οβάλ Γραφείο – Όλο το παρασκήνιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Λευκός Οίκος, Λίντσεϊ Γκράχαμ, Ντόναλντ Τραμπ, Πηγή Ειρήνης - Στρατιωτική Επιχείρηση, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Ένταση δημιουργήθηκε χθες Τετάρτη στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να δείξει ένα βίντεο με αντικουρδικό περιεχόμενο, σε iPad που είχε μαζί του και το κουβαλούσε η «υπηρέτριά» του ο Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με το παρασκήνιο που μεταδίδει η ιστοσελίδα Axios, το προπαγανδιστικό βίντεο εμφάνιζε τους Κούρδους ως τρομοκράτες.

Στη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο ήταν παρόντες και πέντε ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, από τους πιο σκληρούς επικριτές της Τουρκίας, που είχε καλέσει επίτηδες ο Ντόναλντ Τραμπ για να γνωρίσουν από κοντά τον τζιχαντιστή φίλο του.

Ο Ερντογάν είχε σκοπό να υποχρεώσει τους γερουσιαστές να παρακολουθούσαν το βιντεάκι του.

Οι βουλευτές έκαναν πίσω και απέφυγαν να το δουν. Ο Ντόναλντ Τραμπ το παρακολούθησε.

Το βίντεο του Ερντογάν «ήταν ανυπόφορο», σύμφωνα με μια πηγή του Axios που βρισκόταν μέσα στο Οβάλ Γραφείο.

Όταν τελείωσε το βιντεάκι, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ απευθύνθηκε με μορφή ερωτήματος στον Ερντογάν:

«Λοιπόν, θέλετε να πάω να πω στους Κούρδους να φτιάξουν (και εκείνοι) ένα (βίντεο) για αυτά που έχετε κάνει εσείς;».

Η συζήτηση μεταξύ Γκράχαμ και Ερντογάν ήταν συγκρουσιακή.

Σύμφωνα με τέσσερις πηγές παρούσες στη συνάντηση που επικαλείται το Axios, υπήρξε ένταση μεταξύ Γκράχαμ και Ερντογάν όταν ο πρώτος χαρακτήρισε την τουρκική επιχείριση στη Συρία «εισβολή» και όταν ο δεύτερος ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έχει πολεμήσει ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη μετά τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, ο γερουσιαστής Γκράχαμ παραδέχτηκε ότι είχε αντιπαράθεση με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Το τουρκικό αφήγημα ότι έκαναν περισσότερα για να καταστρέψουν το Ισλαμικό Κράτος, το απέρριψα έντονα, και ενημέρωσα την Τουρκία ότι 10.000 μαχητές SDF, κυρίως Κούρδοι, υπέφεραν, πέθαναν ή τραυματίστηκαν στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και η Αμερική δεν θα το ξεχάσει και δεν θα να τους εγκαταλείψει».

Σχετικά άρθρα