Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τον χαβά του ο Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Τον χαβά του ο Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κύπρος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Ακάθεκτη συνεχίζει να εξαπολύει απειλές προς τις Βρυξέλλες η Άγκυρα. Η τελευταία εμπρηστική δήλωση φτάνει μετά την απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σύμφωνα με την οποία εγκρίνονται μέτρα κατά της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι μάταιη προσδοκία να ελπίζουν ότι θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο με απειλές.

»Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις και τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο με τον ίδιο τρόπο», ξεκαθαρίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του.

«Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι δεν θα σταματήσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο, όπως και τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στην ανατολική Μεσόγειο, παρά τα βήματα της ΕΕ», επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση, που κατηγορεί την ΕΕ ότι με τη σημερινή της απόφαση δείχνει ότι δεν πήρε τα μηνύματα που έστειλε η Άγκυρα μετά την προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων το καλοκαίρι, αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής των Οκτώβριο.

Ακόμη, η Τουρκία υποστηρίζει πως είναι η μόνη πλευρά που έχει κάνει καλόπιστη προσπάθεια στο θέμα, με εποικοδομητικές και θετικές πρωτοβουλίες.

Παράλληλα, η Τουρκία εξαπολύει νέα επίθεση στην ΕΕ, κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιείται από τη Λευκωσία για τις μαξιμαλιστικές θέσεις της.

«Δεν μπορεί να δει τα γεγονότα, ούτε να πάρει μια απόφαση που συνάδει με το διεθνές δίκαιο και την ισότητα», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που την κατηγορεί ότι δείχνει «αδικαιολόγητη και ακατανόητη» στήριξη στην Κύπρο, παραβλέποντας το διεθνές δίκαιο και μια σημαντική ευκαιρία για συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η ΕΕ έχει χάσει τον χαρακτήρα της ως ουδέτερος παράγοντας που θα μπορούσε να συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού.

»Δεν είναι ικανή να υιοθετήσει μια εποικοδομητική και χρήσιμη στάση στην ανατολική Μεσόγειο», υποστηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκία.

«Αντί για αυτό η ΕΕ έχει υιοθετήσει μια απερίσκεπτη συμπεριφορά απέναντι στις εκκλήσεις μας για σεβασμό στα νόμιμα δικαιώματά μας», επισημαίνει ακόμη στην ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα