Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με διαδηλώσεις περιμένουν τον Ερντογάν στην Ουάσιγκτον – Ανησυχία για βίαια επεισόδια

Με διαδηλώσεις περιμένουν τον Ερντογάν στην Ουάσιγκτον – Ανησυχία για βίαια επεισόδια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διαδηλώσεις, Διαδηλωτές, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ουάσιγκτον, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Τουρκική Πρεσβεία,

Ανησυχίες δημιουργεί η προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.

Όπως γράφει το The Hill και αναμεταδίδει το Hellas Journal, οι ανησυχίες αυτές αφορούν στο ενδεχόμενο επανάληψης των βίαιων διαδηλώσεων που είχαν γίνει στο τελευταίο του ταξίδι, το 2017.

Κι αυτό επειδή μόλις πρόσφατα είδαν το φως δικαστικά έγγραφα τα οποία προσφέρουν νέες λεπτομέρειες σχετικά με τις συγκρούσεις μεταξύ του προσωπικού ασφαλείας των ΗΠΑ και του προσωπικού ασφαλείας του Τούρκου Προέδρου.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία (MPD) κατηγόρησε πριν δυο χρόνια πάνω από 12 άνδρες των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας ότι ήταν οι ηθικοί αυτουργοί για την βία που που ξέσπασε εναντίον των διαδηλωτών οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από την τουρκική πρεσβευτική κατοικία στη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψης Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, οι κατηγορίες κατέπεσαν για τους περισσότερους απ’ αυτούς.

Οι Τούρκοι εγκατέλειψαν τις ΗΠΑ πριν γίνει δυνατή η σύλληψή τους.

Παραδόθηκαν από άνδρες της διπλωματικής ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και των Μυστικών υπηρεσιών σε αεροσκάφος που τους περίμενε «με αναμμένες μηχανές» στην Βάση Αντριους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας πράκτορας περιέγραψε την όλη επιχείρηση ως την ταχύτερη «μετάβαση και αναχώρηση που έχω δει ποτέ μου στα 16 χρόνια που είμαι στη δουλειά», σύμφωνα με υπόμνημα που εστάλη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την ημέρα μετά τις συγκρούσεις.

Το υπόμνημα περιλαμβάνεται στα δικαστικά έγγραφα του φακέλου της μήνυσης κατά της Τουρκίας εκ μέρους των θυμάτων των επιθέσεων.

Περιλαμβάνει λεπτομερή καταγραφή των βίαιων επιθέσεων τόσον εναντίον πολιτών όσο και κατά μελών του προσωπικού ασφαλείας των ΗΠΑ.

Οι άνδρες του προσωπικού ασφαλείας έχει πάντα την ευθύνη για συντονίσει την προστασία των ξένων προσωπικοτήτων με το εκάστοτε προσωπικό των υψηλών επισκεπτών.

«Οι τύποι αυτοί είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε ο Ανιέσκα Φρίτσμαν, η οποία εργάζεται στη δικηγορική φίρμα Cohen Milstein, που εκπροσωπεί πέντε άτομα που μηνύουν την Τουρκία για επίθεση κατά των διαδηλωτών πριν 2½ χρόνια.

«Η υπόθεση αυτή είναι πραγματικά σημαντική για τα δικαιώματα των Αμερικανών πολιτών βάσει της Πρώτης Τροπολογίας και ήταν απλώς σοκαριστικό ότι δεν έγινε σεβαστό το Σύνταγμά μας και οι πολίτες μας από την Τουρκία», δήλωσε η Φρίτσμαν.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει ασυλία έναντι της μήνυσης, με το επιχείρημα ότι οι πράκτορές της έδρασαν υπερασπιζόμενη την ασφάλεια του Ερντογάν.

Βίντεο υψηλής ευκρίνειας και καταγραφές από κινητά τηλέφωνα δείχνουν τις περισσότερες από τις επαίσχυντες επιθέσεις, σημειώνει το The Hill, με τους Τούρκους πράκτορες να τρέχουν με ορμή προς τους διαδηλωτές, να τους περικυκλώνουν και να χτυπούν γυναίκες και ηλικιωμένους.

Τουλάχιστον 11 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και στις μηνύσεις καταγράφονται λεπτομερώς μακροχρόνιοι τραυματισμοί, περιλαμβανομένου του σωματικού πόνου, της απώλειας μνήμης και του μετατραυματικού άγχους.

Στη μήνυση περιλαμβάνονται υπομνήματα του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών γραμμένα από τη σκοπιά των τριών Αμερικανών αξιωματικών των δυνάμεων ασφαλείας οι οποίοι είχαν αναλάβει το καθήκον να φρουρούν τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Καταγράφουν λεπτομερώς επιθέσεις Τούρκων πρακτόρων τόσο εναντίον πολιτών όσο και εναντίον των Αμερικανών πρακτόρων.

Πρόκειται για πολλαπλά περιστατικά, σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτόχρονα, στη διάρκεια του απογεύματος της 16ης Μαΐου του 2017.

Στα περιστατικά αυτά περιλαμβάνεται και η επίθεση κοντά στην Τουρκική πρεσβευτική κατοικία αλλά και τα επεισόδια έξω από την Τουρκική Πρεσβεία.

Δυο ειδικοί πράκτορες της Διπλωματικής Ασφαλείας, έξι άνδρες των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών και ένας αξιωματικός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας υπέστησαν διαφόρων ειδών τραυματισμούς, με έναν τουλάχιστον να μεταφέρεται στο νοσοκομείο.

«Κοίταξα δίπλα, καθώς είχα εμπλακεί σε συμπλοκή», έγραψε ένας άνδρας της Διπλωματικής Ασφάλειας, «και είδα να εξελίσσεται και μια δεύτερη συμπλοκή με άλλο μέλος των Τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας το οποίο συνελήφθη και του περάστηκαν χειροπέδες για επίθεση εναντίον άλλων ανδρών της αμερικανικής Αστυνομίας».

Αμερικανοί πράκτορες επίσης περιγράφουν πως στην πορεία προς την Τουρκική Πρεσβεία επτά άνδρες των Τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας πήδηξαν έξω από αμάξια της διπλωματικής αυτοκινητοπομπής του Τσαβούσογλου και επιτέθηκαν εναντίον μιας μοναχικής, γυναίκας διαδηλώτριας.

«Παρατήρησα επτά “κουστουμαρισμένους” Τούρκους πράκτορες (μια γυναίκα κι έξι άνδρες) να βγαίνουν από το βανάκι και να τρέχουν βολίδα καταπάνω σε μια μοναχική γυναίκα διαδηλώτρια» γράφει ο πράκτορας στο υπόμνημα.

«Η διαδηλώτρια το έσκασε τρέχοντας γρήγορα και απέφυγε την επίθεση».

Η συμπλοκή εντάθηκε με τη συμμετοχή όλου του τουρκικού προσωπικού ασφαλείας κατά την άφιξη στην Τουρκική Πρεσβεία.

Πυροδοτήθηκε όταν Τούρκος πράκτορας χτύπησε το χέρι ενός πράκτορα της Διπλωματικής Ασφάλειας σε μια συζήτηση που αφορούσε στο ποιές βαλίτσες ανήκαν στον Τσαβούσογλου απ’ αυτές που υπήρχαν στο πορτ μπαγκάζ της λιμουζίνας του.

«Σε κάποια στιγμή, ένα κοπάδι αξιωματικών και των πρακτόρων έπεσε στο έδαφος ύστερα από σωματική φιλονικία», έγραψε ο πράκτορας.

Η συμπλοκή έληξε με δυο Τούρκους πράκτορες να φοράνε χειροπέδες, μ’ έναν ακόμη να του έχει κατασχεθεί το όπλο, και τον Τούρκο πρέσβη στις ΗΠΑ, Σερντάρ Κιλίτς να διαπραγματεύεται την απελευθέρωσή τους.

«Ο πρέσβης Κιλίτς με ρώτησε αν θα μπορούσα να βρω τρόπο να αφεθούν ελεύθεροι “κάνοντας τα στραβά μάτια” για όσα συνέβησαν και αφήνοντάς τους να πετάξουν πίσω στην Τουρκία, όπως ήταν προγραμματισμένο», έγραψε ο ίδιος πράκτορας.

Μετά από μιάμιση ώρα περίπου, το προσωπικό ασφαλείας των ΗΠΑ απελευθέρωσε τους Τούρκους πράκτορες και συνόδευσε την αυτοκινητοπομπή τους προς την Βάση Άντριους, με τους πράκτορες, τον Τούρκο Πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών να εγκαταλείπουν τη χώρα.

Ο υπεύθυνος πράκτορας, αυτός που είχε την ευθύνη για την ασφάλεια του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου στη διάρκεια της μέρας, δήλωσε πως ο υπουργός έφυγε με μια τελική επίκριση, κατηγορώντας τους Αμερικανούς πράκτορες για τα βίαια επεισόδια.

«Είπε πως “δεν ήταν καλό” και πως του είπαν οι Τούρκοι αξιωματικοί ότι οι άνδρες της Διπλωματικής Ασφάλειας ήταν η κύρια αιτία του επεισοδίου», συμπληρώνει στην κατάθεσή του ο πράκτορας.

«Ενημέρωσα τον υπουργό Εξωτερικών ότι επρόκειτο πράγματι για λυπηρό περιστατικό, για το οποίο, ωστόσο, δεν έφερε την ευθύνη κανένας εκ των πρακτόρων της Διπλωματικής Ασφάλειας».

Και τώρα η νέα επίσκεψη…

Η επερχόμενη επίσκεψη του Ερντογάν έχει προκαλέσει την οργή νομοθετών τόσο από το Ρεπουμπλικανικό όσο και το Δημοκρατικό Κόμμα, για την εισβολή στη βορειοανατολική Συρία εναντίον των Κούρδων προκαλώντας ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή και ενισχύοντας ισλαμιστικές δυνάμεις να προβαίνουν σε εγκλήματα πολέμου, σημειώνει το The Hill.

Ένας εκ των αντιπάλων του Ερντογάν δηλώνει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος σίγουρα δεν θα μπορέσει να αφαιρέσει το δικαίωμα της διαμαρτυρίας για την επίσκεψή του.

Οργανώσεις Αρμενίων και Κούρδων έχουν ήδη προγραμματίσει διαδηλώσεις.

Σχετικά άρθρα