Υπέρ του ΝΑΤΟ «ξεσπάθωσε» σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία για την Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε την περασμένη εβδομάδα λόγο για τον «εγκεφαλικό θάνατο» του ΝΑΤΟ και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε τη συμμαχία να αλλάξει διότι αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να περιπέσει σε αχρηστία.
«Πιστεύω πραγματικά στο μέλλον του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν επίσης αξίες όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει αυτό το πλαίσιο για την προστασία των αξιών μας, της ειρήνης, της σταθερότητας, πιστεύω λοιπόν ότι χρειαζόμαστε το ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους πριν από τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας, εξέφρασε επίσης υποστήριξη για τη συμμαχία, η οποία ιδρύθηκε το 1949 για να παρέχει συλλογική ασφάλεια έναντι της Σοβιετικής Ένωσης.
«Πιστεύω πως είναι καλό που έχουμε το ΝΑΤΟ, που συνεχίζει να αναπτύσσεται και που δείχνει ζωτικές ενδείξεις» δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κάλεσε το Ιράν να παραμείνει στην πυρηνική συμφωνία του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, η οποία περιόριζε το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμά του, αφού επανέλαβε τον εμπλουτισμό ουρανίου την περασμένη εβδομάδα στον υπόγειο πυρηνικό σταθμό του Φόρντο.
«Θέλουμε να διατηρήσουμε την JCPOA (την πυρηνική συμφωνία του 2015), όμως το Ιράν πρέπει να επιστρέψει στις δεσμεύσεις του και να τις σέβεται», δήλωσε ο Μάας στους δημοσιογράφους.
Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ εξέφρασε επίσης ανησυχίες.
«Ανησυχούμε πολύ για τη συμπεριφορά του Ιράν, θα συζητήσουμε με την E3 (Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία) ποια θα είναι η κοινή στάση μας.
»Η ιρανική στάση είναι πράγματι πολύ ανησυχητική», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε πως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν την απόφαση που πήρε το Ιράν την περασμένη εβοδμάδα να εμποδίσει την αναχώρηση από τη χώρα μιας επιθεωρήτριας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), στο πρώτο τέτοιου είδους επεισόδιο.