Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία για ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία, μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος»

Κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία για ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία, μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κύπρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία καταγράφηκε σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού «Φιλελεύθερου» στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, Coreper, επί των νομικών πράξεων, αναφορικά με την επιβολή στοχευμένων μέτρων κατά νομικών και φυσικών προσώπων που συμμετέχουν ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», το θέμα παραπέμφθηκε χθες στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, Coreper, όπου υπήρξε πρόοδος σε όλα τα ζητήματα, προκειμένου να εγκριθεί η «λευκή λίστα» (empty annex).

Οι ίδιες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι όλες σχεδόν οι πρωτεύουσες ενέκριναν τις νομικές πράξεις, ενώ εκκρεμούν οι θέσεις 1-2 κρατών-μελών, τα οποία όπως διαφάνηκε από τη συζήτηση, αναμένεται να δώσουν σήμερα ή αύριο τη συγκατάθεσή τους, προκειμένου να εγκριθούν ομόφωνα, όπως απαιτείται, τα νομικά κείμενα.

Όταν επιβεβαιωθεί η έγκριση των νομικών πράξεων, από την Coreper, τότε το θέμα θα εγγραφεί ως σημείο Α, για τυπική πολιτική υιοθέτηση, χωρίς συζήτηση, από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στις 11 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι νομικές πράξεις στις οποίες καταλήγουν οι «28», αντανακλούν ένα ευρύτατο πλαίσιο στόχευσης των κυρώσεων, στο οποίο θα δύνανται να τοποθετηθούν νομικά και φυσικά πρόσωπα από την ημέρα έναρξης των σεισμικών εργασιών και την πραγματοποίηση των γεωτρήσεων, σε όλο δηλαδή το φάσμα των τουρκικών έκνομων δραστηριοτήτων.

Παράλληλα, καθιστούν σαφές ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας λαμβάνουν χώρα στην κυπριακή ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα και στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, κάτι στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας, επέμεινε ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, υπό το φως και της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που σημειώνει ότι οι τουρκικές έκνομες ενέργειες εκδηλώνονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ένα ακόμη στοιχείο, για το οποίο είχε δώσει ρητές οδηγίες ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, αφορούσε στα «προηγούμενα συμβόλαια» εταιρειών, για τα οποία με παρέμβαση του Μονίμου Αντιπροσώπου Νίκου Αιμιλίου εξασφαλίστηκε γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου, η οποία κοινοποιήθηκε σε όλα τα κράτη-μέλη και ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Λευκωσίας.

Σημειώνεται ότι με βάση τις νομικές πράξεις, δύναται να επιβληθεί πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε νομικά πρόσωπα της Ε.Ε. και φυσικά πρόσωπα με ευρωπαϊκή ιθαγένεια, που εμπλέκονται στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, κάτι που θα ισχύσει και για νομικά και φυσικά πρόσωπα τρίτων χωρών που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας.

Για τα φυσικά πρόσωπα τρίτων χωρών, δύναται να επιβληθεί και απαγόρευση εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Μετά την εξασφάλιση της λευκής λίστας (empty annex), ανοίγει ο δρόμος για την τοποθέτηση συγκεκριμένων ονομάτων νομικών και φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες τουρκικές ενέργειες, διαδικασία η οποία απαιτεί απόλυτη στοιχειοθέτηση και αιτιολόγηση.

Και κατά τη διαδικασία αυτή απαιτείται συμφωνία από την ομάδα εργασίας Relex, έγκριση από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων Coreper και τυπική πολιτική υιοθέτηση από οποιοδήποτε Συμβούλιο της Ε.Ε.

Σχετικά άρθρα