Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ηχηρό μήνυμα Αναστασιάδη στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

Ηχηρό μήνυμα Αναστασιάδη στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για TOTAL, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Φυσικό Αέριο,

Παρά τις όποιες απαράδεκτες προκλήσεις θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, προχωρώντας στην υλοποίηση των συμφωνιών που έχουμε συνάψει στο πλαίσιο της πολυμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα τόνισε σε συνέδριο του Economist o Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Απευθυνόμενος προς την Τουρκία την κάλεσε «να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκλησή μας, την οποία έχει υιοθετήσει και η Ε.Ε., να οριοθετηθεί η θαλάσσια ζώνη μεταξύ των δύο χωρών όπως έχουμε ήδη πράξει με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ».

«Ουδεμία χώρα αποκλείεται από τις πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας.

»Επιζητούμε, και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, την επίτευξη σχέσεων καλής γειτονίας με όλα τα κράτη της περιοχής.

»Προϋπόθεση είναι η όποια περιφερειακή συνεργασία να εδράζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής συνύπαρξης» είπε ο πρόεδρος της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλο-ιταλική κοινοπραξία TOTAL και ΕΝΙ φαίνεται να μετακινείται σε άλλο -εκτός τουρκικής ακτίνας δράσης- οικόπεδο, παρά τις πληροφορίες για έναρξη των γεωτρήσεων από το Τεμάχιο 7.

Αιτία των διαφοροποιήσεων του προγράμματος φαίνεται πως είναι το τεταμένο κλίμα που έχει δημιουργήσει η Τουρκία.

Πηγές με γνώση των εξελίξεων κάνουν λόγο για κίνηση τακτικής η οποία δεν συνιστά υποχώρηση από τον αρχικό σχεδιασμό στον πυρήνα του.

Σχετικά άρθρα