Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχία παραβίασαν την ευρωπαϊκή νομοθεσία στο προσφυγικό

Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχία παραβίασαν την ευρωπαϊκή νομοθεσία στο προσφυγικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία παραβίασαν την ευρωπαϊκή νομοθεσία αρνούμενες να δεχτούν αιτούντες άσυλο βάσει του συστήματος ποσοστώσεων της Ε.Ε., έκρινε συμβουλευτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Τον Δεκέμβριο του 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε τις τρεις χώρες στο ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε., επειδή αρνήθηκαν να δεχτούν πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα και την Ιταλία στην κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης, το 2015.

Οι τρεις πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης υποστήριξαν τότε ότι το άνοιγμα των συνόρων τους θα απειλούσε την ασφάλεια και την πολιτιστική συνοχή, ενώ εκτιμούσαν ότι οι Βρυξέλλες δεν είχαν το νομικό δικαίωμα να επιβάλουν το σύστημα των ποσοστώσεων.

Σύμφωνα με τη συμβουλευτική επιτροπή, ο ευρωπαϊκός νόμος πρέπει να γίνεται σεβαστός και ότι η αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να αναλαμβάνουν το μερίδιο βαρών που τους αναλογεί.

Αν και το συμπέρασμα της επιτροπής δεν είναι δεσμευτικό, εντούτοις είθισται να υιοθετείται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναμένεται το επόμενο έτος.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει το δικαίωμα να επιβάλει πρόστιμα σε κράτη-μέλη τα οποία παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σχετικά άρθρα