Τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος ερευνούν πολύ σοβαρά οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Μια σκέψη βασανίζει τους Αμερικανούς αναλυτές των υπηρεσιών πληροφοριών, γράφει ο Έλι Λέικ στο Bloomberg. Πώς κατάφερε ο ηγέτης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, Άμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, να βρει καταφύγιο σε συριακό έδαφος που ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό και τις δυνάμεις ατάκτων συμμάχων του;
Ο δημοσιογράφος Έλι Λέικ γράφει ότι τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας του είπαν, ότι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα σχετικά με τη γνώση της Τουρκίας για το που βρισκόταν ο Μπαγκντάντι.
Εξετάζοντας όλα τα στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή των Αμερικανών κατά την επιδρομή στο κρησφύγετο του «χαλίφη» στην επαρχία Ιντλίμπ, θα επιχειρήσουν να χαρτογραφήσουν και τις σχέσεις μεταξύ της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT με το Ισλαμικό Κράτος.
Ο Έλι Λέικ αναφέρει μια δεύτερη επιδρομή, στην πόλη Τζαραμπλούς, όπου εκεί σκοτώθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, Αμπούλ Χασάν αλ Μουχατζίρ. Η Τζαραμπλούς είναι παραμεθόρια συριακή πόλη και τελεί υπό τουρκική κατοχή.
Και οι δύο τρομοκράτες κρύβονταν κοντά στα τουρκικά σύνορα στη συριακή επικράτεια.
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν υποψίες και δεν οφείλονται μόνο στις τοποθεσίες που εντοπίστηκαν οι τρομοκράτες.
Από την αρχή του συριακού πολέμου, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT επέτρεπε σε ξένους εθελοντές να ταξιδεύουν μέσω Τουρκίας στη Συρία.
Την ίδια εποχή η Τουρκία υποστήριζε μια πολιτική αλλαγής καθεστώτος στη Συρία, παρέχοντας υποστήριξη σε πολλούς τζιχαντιστές που πολεμούσαν ενάντια στην κυβέρνηση Άσαντ.
Πριν δύο χρόνια οι αμερικανικές Αρχές εντόπισαν τουλάχιστον έναν ανώτερο αξιωματούχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος να ζει στην Τουρκία.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σημείωσε τον Αύγουστο του 2017 ότι ο «υπουργός οικονομικών» της οργάνωσης είχε μετακομίσει από το Ιράκ στην Τουρκία.