Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στις 17.00 εκπνέει η προθεσμία των Κούρδων της Συρίας και η Τουρκία απειλεί

Στις 17.00 εκπνέει η προθεσμία των Κούρδων της Συρίας και η Τουρκία απειλεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Πηγή Ειρήνης - Στρατιωτική Επιχείρηση, Ρωσία, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χουλουσί Ακάρ,

Στις 5 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, εκπνέει η προθεσμία αποχώρησης των δυνάμεων της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας, ωστόσο, όπως δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, οι YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) εξακολουθούν να μην έχουν αποσυρθεί πλήρως από τη λωρίδα γης στη βορειοανατολική Συρία από την οποία η Άγκυρα λέει πως πρέπει να φύγουν.

Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πριν από μία εβδομάδα ανάμεσα στους προέδρους της Τουρκίας και της Ρωσίας, Σύροι συνοριοφύλακες και η ρωσική στρατιωτική αστυνομία θα απομακρύνουν όλες τις δυνάμεις των YPG και τα όπλα τους από μία λωρίδα εδάφους 30 χιλιομέτρων νότια των συροτουρκικών συνόρων μέχρι τις 6 μ.μ. (τοπική ώρα, 17.00 ώρα Ελλάδας) σήμερα.

Μετά την προθεσμία αυτή, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, οι ρωσικές και οι τουρκικές δυνάμεις θα αρχίσουν να περιπολούν από κοινού σε μια πιο στενή λωρίδα γης 10 χιλιομέτρων από τη συριακή πλευρά των συνόρων.

Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε στο Σότσι και ενίσχυσε την ήδη υφιστάμενη κατάπαυση του πυρός, συνήφθη με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και σταμάτησε την τουρκική επίθεση που διεξάγεται με την ονομασία «Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης» στη βορειοανατολική Συρία εναντίον της YPG, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με τους Κούρδους αντάρτες στη νοτιοανατολική Τουρκία.

«Φαίνεται πως η τρομοκρατική οργάνωση YPG εξακολουθεί να βρίσκεται στην περιοχή της Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης» δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Σαμπάχ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Αυτή η μάχη (εναντίον της τρομοκρατίας) δεν τελείωσε. Γνωρίζουμε ότι δεν θα τελειώσει».

Ερωτηθείς σχετικά με τις κοινές περιπολίες με τις ρωσικές δυνάμεις που σχεδιάζονται στην περιοχή των συνόρων, ο Ακάρ δήλωσε:

«Οι κανόνες εμπλοκής, το ζήτημα ποια οχήματα θα χρησιμοποιηθούν, οι αρχές και οι οδηγίες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί».

Ρωσική αντιπροσωπεία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία για συνομιλίες σχετικά με τις συνοριακές περιπολίες και την ευρύτερη κατάσταση της ασφάλειας στη βορειοανατολική Συρία.

Ο Ακάρ δήλωσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 1.000 μαχητές της YPG στη μεθοριακή πόλη Μάνμπιτζ και άλλοι 1.000 στη γειτονική Τελ Ριφάτ.

Αυτές οι δύο πόλεις βρίσκονται δυτικά της λωρίδας εδάφους που η Τουρκία θέλει να μετατρέψει σε «ασφαλή ζώνη», όμως οι συριακές και οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να απομακρύνουν και από αυτές τις δυνάμεις της πολιτοφυλακής YPG.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πως η Τουρκία θα δράσει μόνη της για να εκδιώξει τις δυνάμεις της YPG από τη βορειοανατολική Συρία, αν η Ρωσία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας του Σότσι.

Σχετικά άρθρα