Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για «διεθνή ληστεία» των πετρελαιοπηγών της Συρίας

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για «διεθνή ληστεία» των πετρελαιοπηγών της Συρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μαρκ Έσπερ, Ντέιρ αλ Ζουρ, Πεντάγωνο, Πετρέλαιο, Ρωσία, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές,

Η Ρωσία κατηγόρησε το Σάββατο τις Ηνωμένες Πολιτείες για «διεθνή ληστεία», μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να κρατήσει υπό τον έλεγχό της τις συριακές πετρελαιοπηγές στην Ανατολική Συρία, στην επαρχία της Ντέιρ Αλ Ζουρ, οι οποίες κατέχονται από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Η ρωσική αντίδραση ακολούθησε τη δήλωση του υπουργού Αμύνης των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, ότι τα αμερικανικά στρατεύματα στις πετρελαιοπηγές ενισχύονται και με μηχανοκίνητες δυνάμεις.

Αποστολή του αμερικανικού στρατού είναι να αποτραπεί το Ισλαμικό Κράτος από το να έχει πρόσβαση στις πετρελαιοπηγές και η εξασφάλιση «των πόρων που επιτρέπουν (στους τζιχαντιστές) να πραγματοποιούν χτυπήματα στην περιοχή, στην Ευρώπη, να χτυπούν τις ΗΠΑ», είπε ο επικεφαλής του Πενταγώνου μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Στις πετρελαιοπηγές είναι ήδη τοποθετημένη μια αμερικανική φρουρά 200 στρατιωτών που δεν είχε εξαιρεθεί από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων τις προηγούμενες εβδομάδες.

«Αυτό που η Ουάσιγκτον πράττει στην παρούσα στιγμή -κατάληψη και έλεγχο των πετρελαιοπηγών της ανατολικής Συρίας- είναι απλά διεθνής ληστεία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η ρωσική πλευρά τονίζει ότι τα κοιτάσματα υδρογοναθράκων της Συρίας δεν ανήκουν στους τρομοκράτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ή στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά αποκλειστικά στη συριακή αραβική δημοκρατία.

Σύμφωνα με το κουρδικό δίκτυο Rudaw, οι αμερικανικές μηχανοκίνητες ενισχύσεις ξεκίνησαν από την Ερμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν και εισήλθαν στο συριακό έδαφος από το Ιράκ.

Στην κεντρική φωτογραφία η αμερικανική φάλαγγα που στάλθηκε ενισχύσεις στις δυνάμεις που φυλάνε τις πετρελαιοπηγές.

Στην επαρχία της Ντέιρ Αλ Ζουρ βρίσκονται οι περισσότερες πετρελαιοπηγές της Συρίας. Η πόλη της Ντέιρ Αλ Ζουρ και η επαρχία δυτικά του Ευφράτη ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση. Ανατολικά του Ευφράτη από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Εκεί υπάρχει και το στρατηγικής σημασίας συνοριακό πέρασμα Αμπού Καμάλ (ή Αλ Μπουκαμάλ), από το οποίο διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Δαμασκό με τη Βαγδάτη και κατά προέκταση την Βηρυτό με την Τεχεράνη. Είναι ο χερσαίος δρόμος που χρησιμοποιεί το Ιράν για να «φτάσει» το Ισραήλ. Σε αυτή την περιοχή αποφάσισε να παραμείνει ο Ντόναλντ Τραμπ. Με μαύρο χρώμα περιοχές που παραμένουν υπό τον έλεγχο της οργάνωσης το Ισλαμικό Κράτος.

Σχετικά άρθρα