Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αρχιστράτηγος Κούρδων: «Ο Τραμπ με κάλεσε στον Λευκό Οίκο» – Ο Ερντογάν ζητά τη σύλληψή του

Αρχιστράτηγος Κούρδων: «Ο Τραμπ με κάλεσε στον Λευκό Οίκο» – Ο Ερντογάν ζητά τη σύλληψή του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μαζλούμ Άμπντι, Ντόναλντ Τραμπ, Πηγή Ειρήνης - Στρατιωτική Επιχείρηση, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαίτησε χθες Πέμπτη οι ΗΠΑ να παραδώσουν στη χώρα του τον επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), της κουρδοαραβικής συμμαχίας, η βασική συνιστώσα της οποίας είναι η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Ο Ερντογάν τον οποίο αποκάλεσε «τρομοκράτη». Πρόκειται για τον Μαζλούμ Άμπντι, οι δυνάμεις υπό τη διοίκηση του οποίου αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και αποτελούν τον de facto στρατό της αυτόνομης περιοχής των Κούρδων της Συρίας, που μοιάζει να πνέει τα λοίσθια.

Σύμφωνα με δήλωση του κ. Άμπντι, έλαβε πρόσκληση από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο.

Δήλωσε μέσω Twitter: «Έλαβα μια πρόσκληση από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να επισκεφτώ τις ΗΠΑ.

»Σύμφωνα με τις συνθήκες επί του εδάφους θα αποφασίσω τι θα κάνω τις επόμενες μέρες».

«Η Αμερική πρέπει να μας παραδώσει αυτόν τον άνδρα με το ψευδώνυμο Μαζλούμ, είναι ένας τρομοκράτης που καταζητείται» και έχει εκδοθεί σε βάρος του «κόκκινη ειδοποίηση» της Interpol, είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Μια ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών προέτρεψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δώσει το ταχύτερο βίζα στον Μαζλούμ Άμπντι, προκειμένου να μπορέσει να πάει στις ΗΠΑ και να συζητήσει με αξιωματούχους για την κατάσταση στη Συρία.

Τα δύσκολα χρόνια του αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) διέθεταν την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον, η οποία πλέον κατηγορείται ότι εγκατέλειψε τους Κούρδους συμμάχους της στη βορειοανατολική Συρία, ότι πρακτικά επέτρεψε την επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα εναντίον των YPG την 9η Οκτωβρίου.

Ο Μαζλούμ Άμπντι ανακοίνωσε τη 16η Οκτωβρίου το «πάγωμα» των επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο έχει μετατραπεί σε μυστική οργάνωση μετά την ήττα του στο πεδίο τον Μάρτιο.

Η σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία μπήκε σε νέα φάση έντασης μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στη Συρία, πάντως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί προχθές Τετάρτη ότι η συνάντηση που είναι προγραμματισμένο να έχει στον Λευκό Οίκο με τον Ερντογάν τη 13η Νοεμβρίου όντως θα γίνει.

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε στη συνέντευξη ότι θα πάει πράγματι να συναντηθεί με τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα.

Σχετικά άρθρα