Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σάντσεθ: Η εκταφή Φράνκο βάζει τέλος σε μια «ανωμαλία» για τη δημοκρατία

Σάντσεθ: Η εκταφή Φράνκο βάζει τέλος σε μια «ανωμαλία» για τη δημοκρατία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισπανία, Μαυσωλείο, Πέδρο Σάντσεθ,

Η εκταφή του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο από το μνημειώδες μαυσωλείο του βάζει τέλος σε μια ύβρη, σε μια ανωμαλία για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Η απόφαση αυτή βάζει τέλος στην ηθική ύβρη του εγκωμιασμού ενός δικτάτορα σε δημόσιο χώρο, ανέφερε ο Σοσιαλιστής πολιτικός που είχε θέσει ως προτεραιότητα της κυβέρνησής του την εκταφή των λειψάνων του Φράνκο αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία, τον Ιούνιο του 2018.

Μπαίνει έτσι τέλος σε μια «ανωμαλία για μια ευρωπαϊκή δημοκρατία», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι δεν υπήρχε τίποτα αντίστοιχο του μαυσωλείου αυτού σε άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης που έχουν κυβερνηθεί στο παρελθόν από δικτάτορες.

Η δημόσια απόδοση τιμής σ’ αυτόν τον δικτάτορα ήταν κάτι παραπάνω από αναχρονισμός και ανωμαλία, ήταν προσβολή για τη δημοκρατία μας, συνέχισε.

Το κύρος της δημοκρατίας μας ενισχύεται τόσο στα δικά μας μάτια όσο και σε εκείνα ολόκληρου του κόσμου, έκρινε ο Σάντσεθ, σύμφωνα με τον οποίο «η σημερινή Ισπανία είναι καρπός της συγχώρεσης αλλά δεν μπορεί να είναι προϊόν της λήθης».

Το λείψανο του Φράνκο, ο οποίος κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή την Ισπανία από το 1939 μέχρι τον θάνατό του το 1975, μεταφέρθηκε στο κοιμητήριο του Μινγκορούμπιο, στα βόρεια της Μαδρίτης, όπου είναι θαμένη και η σύζυγός του.

Σχετικά άρθρα