Τη θέση ότι δεν πρέπει να πραγματοποιούνται γεωτρήσεις σε ύδατα κοντά στην Κύπρο και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το κυριαρχικό δικαίωμα αξιοποίησης των φυσικών πόρων στην ΑΟΖ της, διατύπωσε ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης Κρίστοφερ Πίντσερ .
Ο κ. Πίντσερ μιλούσε ενώπιον μελών της παροικίας και φίλων της Κύπρου σε εκδήλωση στο βρετανικό κοινοβούλιο για την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου με τη συνδρομή της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο.
Ο υπουργός Ευρώπης είπε ότι οι επισκέψεις του στην Κύπρο, με πιο πρόσφατη προ ολίγων εβδομάδων, έχουν αφήσει «ανεξίτηλο σημάδι» στο μυαλό του.
Αναφερόμενος στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, που ήταν το σημείο αναφοράς της εκδήλωσης, μετέφερε τα έντονα συναισθήματα που του προκάλεσαν «οι άδειες παραλίες, οι ερημωμένοι δρόμοι και τα διαλυμένα σπίτια και ξενοδοχεία – το τίποτα άλλο από τη σιωπή».
Συνέχισε ο κ. Πίντσερ απευθυνόμενος στο κυπριακό ακροατήριο: «Σας διαβεβαιώ ότι δεν έχετε καλύτερο φίλο από το Ηνωμένο Βασίλειο».
Συμπλήρωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θέλει να δει μία «ανθεκτική και δυνατή» λύση στο Κυπριακό και στα θέματα που απορρέουν από αυτό.
Είπε ότι ενώ βρισκόταν πρόσφατα στην Κύπρο, όπου είχε την ευκαιρία συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποδοκίμασε τις γεωτρήσεις στα ύδατα κοντά στην Κύπρο.
«Προωθούμε και σεβόμαστε απολύτως το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί γεωτρήσεις και να προχωρά σε έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύουμε ότι οι φυσικοί πόροι θα πρέπει να αξιοποιούνται προς όφελος όλων των Κυπρίων και ότι η Τουρκία δε θα πρέπει να κάνει εκεί γεωτρήσεις», συμπλήρωσε ο κ. Πίντσερ.
Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα να επιστρέψουν στις εστίες τους οι κάτοικοι των Βαρωσίων ώστε «να γεμίσει η περιοχή με ανθρώπους και ζωή».
Ο σκιώδης υπουργός Ειρήνης και Αφοπλισμού των Εργατικών Φάμπιαν Χάμιλτον είπε ότι το κόμμα εργάζεται σκληρά για να ξεπεραστεί η διαίρεση στην Κύπρο και να επανενωθεί το νησί σε ένα ομοσπονδιακό κράτος.
Τόνισε επίσης ότι οι Εργατικοί είναι «αποφασισμένοι» να βάλουν τέλος στο σύστημα των εγγυήσεων για το οποίο, όπως είπε, «δεν υπάρχει απολύτως καμία θέση σε μια σύγχρονη χώρα που είναι μέλος της ΕΕ».
Αναφέρθηκε επίσης σε πρόθεση εκχώρησης γης στις περιοχές βάσεων που δε χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς.
Στάθηκε στην ανάγκη τερματισμού της τουρκικής κατοχής και σημείωσε ότι ο ίδιος έχει μεταφέρει το μήνυμα αυτό στον Τούρκο πρέσβη στο Λονδίνο.
Ο κ. Χάμιλτον συμπλήρωσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως δε θα γίνουν τουρκικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ και ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να πιέσουν για αυτό την Τουρκία. «Οι φυσικοί πόροι δεν ανήκουν σε κανέναν άλλο από όλο τον κυπριακό λαό και σίγουρα δεν ανήκουν στην Τουρκία», σημείωσε.
Δήλωσε επίσης σοκαρισμένος για τον «όλεθρο και εγκατάλειψη» της περίκλειστης πόλης Αμμοχώστου, χαρακτηρίζοντας «απολύτως ζωτικής σημασίας» την επιστροφή των νομίμων κατοίκων.
Στον εισαγωγικό χαιρετισμό του ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ανδρέας Κακουρής επισήμανε ως προς την απειλή εποικισμού των Βαρωσίων ότι κάθε ενέργεια που δε συνάδει με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι αποδεκτή και πρέπει να αποφεύγεται.
Πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει επανειλημμένως προτείνει την επιστροφή των νομίμων κατοίκων των Βαρωσίων ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ότι η τουρκική πλευρά έχει επανειλημμένως απορρίψει την πρόταση.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου Η.Β. δρ Βασίλης Μαύρου έθεσε με την ομιλία του το πλαίσιο της εκδήλωσης, κάνοντας μια συνοπτική ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που οδήγησαν στην ανεξαρτησία και εκείνα που την ακολούθησαν.
Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην απώλεια και καταστροφή της κυπριακής οικονομίας, του πλούτου, των περιουσιών και της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.
Ο δρ Μαύρου επισήμανε επιπλέον ότι «πολλοί Κύπριοι πολίτες είναι απογοητευμένοι από την έλλειψη βούλησης και πολιτικής εξουσίας του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιβάλει τα ψηφίσματά του».
Συμπλήρωσε ότι πολλοί Κύπριοι βλέπουν το Ηνωμένο Βασίλειο ως «ωσεί παρών» στην προσπάθεια λύσης, «χωρίς σοβαρές πρωτοβουλίες» σε κυβερνητικό επίπεδο για την εκπλήρωση των νομικών της υποχρεώσεων έναντι της Κύπρου.
Ενημέρωσε εξάλλου ότι ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου παραδίδει στη Διακομματική Επιτροπή για την Κύπρο ψήφισμα για την Κύπρο και την Αμμόχωστο με την εισήγηση όπως υποβληθεί στη βρετανική Βουλή για έγκριση.
Σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο, ο δρ Μαύρου τόνισε ότι πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της ως προτεραιότητα, παραπέμποντας στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κάτι τέτοιο, σημείωσε, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη δικοινοτική συνεργασία και για λύση του Κυπριακού.
Αντίθετα, χαρακτήρισε την τουρκική παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ μαζί με την απειλή εποικισμού των Βαρωσίων ως «κατάφωρη δεύτερη εισβολή».
Από τους υπόλοιπους παρόντες βουλευτές ο σερ Ρότζερ Γκέιλ, πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο είπε ότι οι συνομιλίες του Κραν Μοντάνα διεκόπησαν όχι λόγω των Αναστασιάδη και Ακιντζί, αλλά λόγω του προέδρου Ερντογάν. Είπε ότι προσδοκά γρήγορη επανέναρξη των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι «δε θελουμε οποιαδήποτε λύση, αλλά μια δίκαιη λύση».
Ο Γκερέιντ Ντέιβις είπε ότι η Κύπρος πρέπει να έχει «ειρήνη και αρμονία και όχι κατοχή» και παρέπεμψε στην επίλυση της διαίρεσης στη Βόρεια Ιρλανδία ως παράδειγμα ότι και το σοβαρότερο πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί.
Ο Πάμπος Χαραλάμπους εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες λύσης να επαναρχίσουν σύντομα, σημείωσε ότι έχει εγείρει το θέμα στη Βουλή των Κοινοτήτων και τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αφεθεί να παραβιάζει συνεχώς το διεθνές δίκαιο.
Παρούσα ήταν επίσης η βουλευτής Κάρολιν Χάρις, καθώς επίσης η βαρόνη Νίκολσον και η βαρόνη Μάσεϊ, όπως και οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Αμμοχώστου Χρύσανθος Ζαννέττου και Ανδρέας Βραχίμης. Το «παρών» έδωσε και ο πρέσβης της Ελλάδας Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς.