Ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να παρατάσσονται κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας – Συρίας, λίγες ώρες μετά τη σύναψη της ρωσοτουρκικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν χθες Τρίτη, στο Σότσι, στη Ρωσία.
Το ΝΑΤΟ τηρεί ακόμη στάση αναμονής, με τον Γενικό Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ να αποφεύγει να προβεί σε συμπεράσματα.
Η κατάσταση ωστόσο στη Μέση Ανατολή αλλάζει ραγδαία.
Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, η Ρωσία παίρνει τη θέση των ΗΠΑ ως βασικός παίκτης και διαμεσολαβητής στην περιοχή.
Φάλαγγα της ρωσικής στρατονομίας, αφού διέσχισε τον Ευφράτη έφθασε στο Κομπάνι, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η Ρωσία προειδοποίησε επίσης τους Κούρδους στρατιώτες της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) -κυρίως συνιστώσας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF)- ότι θα βρεθούν εν μέσω νέων συγκρούσεων με τις τουρκικές δυνάμεις, αν δεν συμμορφωθούν στη ρωσοτουρκική συμφωνία.
Βάσει της συμφωνίας Ρωσίας – Τουρκίας, θα δημιουργηθεί μια ζώνη ασφάλειας μήκους 120 χιλιομέτρων στη Συρία, ανάμεσα στις πόλεις Ρας Αλ Αΐν και Ταλ Αμπιάντ, τον έλεγχο της οποίας θα έχει η Άγκυρα.
Οι Κούρδοι μαχητές καλούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή, και να μετακινηθούν τουλάχιστον 30 χλμ. εντός της Συρίας, σε διάστημα 150 ωρών.
Παράλληλα, Τουρκία και Ρωσία θα πραγματοποιούν κοινές περιπολίες σε μια ζώνη πλάτους 10 χιλιομέτρων, ανατολικά και δυτικά από τις περιοχές όπου πραγματοποιήθηκε η τουρκική επιχείρηση.
Πολεμικός χάρτης της βορειοανατολικής Συρίας. Με πράσινο χρώμα η τουρκική κατοχή «Ασπίδα του Ευφράτη». Με μοβ χρώμα η τουρκική κατοχή «Πηγή Ειρήνης». Με πορτοκαλί χρώμα τα εδάφη που παραχώρησαν οι Κούρδοι στον έλεγχο συριακής κυβέρνησης και Ρωσίας. Με κίτρινο χρώμα τα υπό κουρδικό έλεγχο εδάφη. Με κόκκινο χρώμα τα κυβερνητικά εδάφη.
Μια πλήρης απομάκρυνση των μονάδων του YPG αποτελεί νίκη για τον Ερντογάν, αναδεικνύει τον κυρίαρχο ρόλο του Πούτιν στην περιοχή και επισφραγίζει την επιστροφή του συμμάχου του Μπασάρ αλ Ασαντ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, καθώς επετράπη η ανάπτυξη Σύρων συνοριοφυλάκων στην περιοχή από σήμερα το μεσημέρι.
Η αλλαγή είναι τεράστια, αν μη τι άλλο για τη Ρωσία, η οποία το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και τη στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία δεχόταν τα πυρά της Δύσης – και τις κυρώσεις – ενώ φαινόταν πιο απομονωμένη από ποτέ.
Πέντε χρόνια μετά, σχολιάζει στο BBC ο Βρετανός ανταποκριτής Στιβ Ρόζενμπεργκ, η Μόσχα επεκτείνει τη γεωπολιτική επιρροή της.
Μέσα λίγες μόλις ημέρες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του και τον προσκάλεσε στη Ρωσία.
Επικοινώνησε επίσης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον οποίο συζήτησε «θέματα ασφάλειας».
Επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν διεκδικεί απλώς τον ρόλο του διαμεσολαβητή στη Μέση Ανατολή, αλλά τον ενεργό ρόλο της χώρας του στην περιοχή.
Οι συγκυρίες ασφαλώς βοήθησαν στον στόχο της Μόσχας, η οποία δεν άφησε ανεκμετάλλευτη ούτε την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων ούτε τις κατά καιρούς διαφωνίες των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων.