Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

O Λευκός Οίκος απαιτεί παράταση της εκεχειρίας στη Συρία

O Λευκός Οίκος απαιτεί παράταση της εκεχειρίας στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ντόναλντ Τραμπ, Πηγή Ειρήνης - Στρατιωτική Επιχείρηση, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

«Ο πρόεδρος Τραμπ θέλει ακόμα να διατηρήσει τις δυνάμεις του για να προστατεύσει το πετρέλαιο, για να εξασφαλίσει σταθερότητα στην περιοχή.

»Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

»Αναμένουμε ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός, αυτή η προσωρινή αποκλιμάκωση θα μεταβληθεί σε μόνιμη μέχρι το τέλος του απογεύματος».

Τη δήλωση αυτή έκανε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και είναι φανερό ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έλαβε ήδη την απόφασή του: ότι η εκεχειρία πρέπει να γίνει πάση θυσία μόνιμη.

Υπήρχε από το πρωί η αίσθηση ότι ο Λευκός Οίκος θέλει παράταση της εκεχειρίας. Και αυτή η επιθυμία του Αμερικανού μεταφέρθηκε ήδη στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Αν μπορούμε να υποθέσουμε από τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αλλά και του ίδιου του Ερντογάν, η απάντηση είναι αρνητική.

Αλλά δεν φαίνεται ότι εάν η απάντηση είναι αρνητική, θα την δεχθεί η αμερικανική κυβέρνηση.

Υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις ακόμα και ανάμεσα στους χριστιανούς ψηφοφόρους, οι οποίοι αποτελούν τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του κ. Τραμπ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που απαντούσε σε ερώτηση για την πιθανότητα οι ρωσικές δυνάμεις να καλύψουν το κενό που άφησαν οι Αμερικανοί στη Βόρεια Συρία, είπε: Αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε.

Ο πρόεδρος πήγε σε αυτά τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας με μεγάλη προσοχή και τώρα βλέπετε ακόμη και κάποιους που τον δυσφήμισαν, όπως ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ για παράδειγμα, που τώρα βγαίνει και λέει ότι είναι αισιόδοξο.

Γιατί ο πρόεδρος ήταν σαφής όταν διεκδίκησε την προεδρία: ήταν να εξασφαλίσουμε ασφάλεια αυτές τις περιοχές, να τελειώσουμε τις αποστολές και να φέρουμε τα στρατεύματά μας στην Αμερική.

Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει.

Πάντως, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, χωρίς να ερωτηθεί και ενώ μιλούσε για τη διαδικασία της καθαίρεσης, το γύρισε στην Τουρκία και το μήνυμα του ήταν ότι απαιτείται μία παράταση της εκεχειρίας.

Είπε συγκεκριμένα ότι εάν χρειαζόμασταν μία παράταση, αυτό θα συνέβαινε.

Θυμηθείτε αυτό, τόνισε ο κ. Τραμπ: Εάν η Τουρκία παρεκτραπεί -ΚΑΙ ΕΔΩΣΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ- δεν νομίζω ότι θα το πράξουν, είπε. Έχουμε μια δύναμη που κανείς δεν πίστευε ότι την είχαμε, σε αυτό τον βαθμό. Ονομάζονται κυρώσεις. Ονομάζονται δασμοί.

Ο κ. Τραμπ πρόσθεσε: Θα τους επιβάλουμε δασμούς σαν κόλαση στα προϊόντα τους που έρχονται εδώ. Στέλνουν τεράστιες ποσότητες χάλυβα στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα πράγματα.

Θα τους επιβάλουμε δασμούς και θα τους επιβάλουμε κυρώσεις. Αλλά, σημείωσε, δεν θέλω να τα χρησιμοποιήσω ως απειλή επειδή ο Μάικ Πένς και ο υπουργός Εξωτερικών μας, Μάικ Πομπέο, πήγαν στην Τουρκία και διαπραγματεύτηκαν μια πολύ καλή πενθήμερη κατάπαυση του πυρός.

Είμαι βέβαιος ότι αν χρειαζόμασταν μια μικρή παράταση, αυτό θα συνέβαινε. Αλλά η δύναμη μας, είναι η δύναμη της οικονομίας μας, είναι πολύ ισχυρή.

Σχετικά άρθρα