Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο φιλότουρκος Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την εκεχειρία που δεν τηρείται

Ο φιλότουρκος Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την εκεχειρία που δεν τηρείται
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γενς Στόλτενμπεργκ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μάικ Πόμπεο, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Πηγή Ειρήνης - Στρατιωτική Επιχείρηση, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Ο φιλότουρκος Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, ένας συνταξιούχος «σοσιαλιστής» πρωθυπουργός που τον έβαλαν στο ΝΑΤΟ να μισθοδοτείται, χαιρέτισε την Παρασκευή την κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε την Πέμπτη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία και τέθηκε την Πέμπτη το βράδυ σε εφαρμογή στη βορειοανατολική Συρία, δίχως να τηρείται από την Τουρκία την Παρασκευή.

Ο γγ της Βορειοατλαντικής συμμαχίας είχε συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος μετέβη στις Βρυξέλλες, μετά το ταξίδι του στο Ισραήλ.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι δύο νατοϊκοί σύμμαχοι, οι ΗΠΑ και η Τουρκία, συμφώνησαν σε μια μελλοντική πορεία», τόνισε ο προκλητικός Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη το βράδυ με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Όλοι γνωρίζουμε και κατανοούμε ότι η κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία είναι εύθραυστη, δύσκολη και πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Πομπέο υποβάθμισε τις αναφορές για συγκρούσεις που σημειώθηκαν μετά την έναρξη εφαρμογής της εκεχειρίας.

«Υπήρξε κάποια δραστηριότητα σήμερα (σ.σ. Παρασκευή), αλλά επίσης είδαμε και κάποια θετική δραστηριότητα», ανέφερε, σημειώνοντας πως χρειάζονται συντονισμένα μέτρα ώστε οι μαχητές των συροκουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) να μπορούν να αποχωρήσουν από τις εμπόλεμες περιοχές.

«Ελπίζουμε πως μέσα στις επόμενες ώρες πως και οι Τούρκοι, που ήταν μέρος στη συμφωνίας δίπλα σε εμάς, όπως και οι μαχητές του YPG στην περιοχή να λάβουν σοβαρά τις δεσμεύσεις που δόθηκαν», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), αιχμή του δόρατος των οποίων είναι οι Κούρδοι, κατηγόρησαν νωρίτερα την Παρασκευή την Τουρκία ότι βομβαρδίζει περιοχές αμάχων παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός που έχει κηρύξει.

Σχετικά άρθρα