Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παρέλυσε η Βαρκελώνη: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για τις φυλακίσεις αυτονομιστών ηγετών

Παρέλυσε η Βαρκελώνη: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για τις φυλακίσεις αυτονομιστών ηγετών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διαδηλώσεις, Διαδηλωτές, Ισπανία, Καταλονία,

Σε κατάσταση συναγερμού εξακολουθεί να βρίσκεται η Βαρκελώνη, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς κορυφώνονται οι διαδηλώσεις κατά της καταδίκης σε ποινές κάθειρξης εννέα αυτονομιστών ηγετών για την αποτυχημένη προσπάθεια το 2017 να αποσχισθεί η περιφέρεια από την Ισπανία.

Με σοβαρά επεισόδια και δεκάδες συλλήψεις να έχουν προηγηθεί, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν την Παρασκευή τους δρόμους της καταλανικής πρωτεύουσας, κρατώντας σημαίες υπέρ της ανεξαρτησίας και τραγουδώντας «ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους».

Στη Βαρκελώνη, πέρα από τους ντόπιους, βρίσκονται και χιλιάδες άνθρωποι, που αναχώρησαν την Τετάρτη, από πέντε επαρχιακές πόλεις, προκειμένου να συμμετάσχουν στη μεγάλη διαδήλωση που έχει προγραμαμτιστεί να ξεκινήσει στις 17:00 τοπική ώρα (18:00) ώρα Ελλάδας.

Έκλεισε η Σαγράδα Φαμίλια

Ο καθεδρικός ναός της Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελώνη έχει ήδη κλείσει λόγω των διαδηλώσεων των αυτονομιστών, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερ ένας αξιωματούχος του ναού. Στον επίσημο λογαριασμό της Σαγράδα Φαμίλια στο Twitter αναφέρεται ότι μια ομάδα διαδηλωτών στέκονταν στην είσοδο της Σαγράδα Φαμίλια – ενός από τα κυριότερα τουριστικά αξιοθέατα της Βαρκελόνης – και πως η πρόσβαση στην περιοχή του ναού δεν μπορεί πλέον να διασφαλιστεί.

Ελεύθερος υπό όρους ο Πουτζντεμόν

Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί οικειοθελώς ενώπιον δικαστή στο Βέλγιο ο οποίος τον ενημέρωσε για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει εναντίον του η Μαδρίτη και αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο υπό δικαστικό έλεγχο, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες ο Πουτζντεμόν εξήγησε ότι παρουσιάστηκε στην αστυνομία και στη συνέχεια οδηγήθηκε ενώπιον δικαστή.

Αφέθηκε όμως ελεύθερος «υπό όρους και έχει τη δυνατότητα να φύγει από το Βέλγιο έπειτα από άδεια» του δικαστή, όμως θα πρέπει να παραμείνει «στη διάθεσή του» προκειμένου να απαντήσει σε οποιαδήποτε κλήση, πρόσθεσε.

Αυτή είναι η τρίτη φορά από τότε που ο επικεφαλής των αυτονομιστών της Καταλονίας κατέφυγε στο Βέλγιο στα τέλη Οκτωβρίου 2017, που η Ισπανία εκδίδει ευρωπαϊκό ένταλμα για τη σύλληψή του.

Στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του Καταλανού πολιτικού, που ζει στο Βατερλό, η ισπανική δικαιοσύνη αναφέρει τα αδικήματα της «στάσης και της υπεξαίρεσης δημόσιων πόρων».

Πλέον εναπόκειται στη βελγική δικαιοσύνη να «αποφασίσει αν το γεγονός στο οποίο βασίζεται το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αποτελεί αδίκημα βάσει του βελγικού δικαίου», είχε εξηγήσει την Τρίτη η εισαγγελία των Βρυξελλών.

Σχετικά άρθρα