Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δίωρη συνάντηση είχε ο Πομπέο με τον Νετανιάχου με θέμα τη Μέση Ανατολή

Δίωρη συνάντηση είχε ο Πομπέο με τον Νετανιάχου με θέμα τη Μέση Ανατολή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Ισραήλ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μάικ Πόμπεο, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Πηγή Ειρήνης - Στρατιωτική Επιχείρηση, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συναντήθηκε την Παρασκευή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προκειμένου να μιλήσουν για τον πόλεμο στη Συρία αλλά και το ζήτημα του Ιράν.

Η συνάντηση στην επίσημη κατοικία του Νετανιάχου πραγματοποιήθηκε την επομένη της ανακοίνωσης της συμφωνίας ΗΠΑ – Τουρκίας για την πενθήμερη διακοπή των τουρκικών επιχειρήσεων εναντίον των Κούρδων της Συρίας, η οποία να σημειωθεί ότι δεν τηρείται.

Την εκεχειρία, που δεν τηρείται μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, διαπραγματεύθηκε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς στην Άγκυρα, όπου μετέβη συνοδευόμενος από τον Πομπέο.

Οι Κούρδοι της Συρίας εγκαταλείφθηκαν από τους Αμερικανούς συμμάχους τους, οι οποίοι απομάκρυναν τις δυνάμεις τους από τον συριακό βορρά δύο ημέρες πριν από την έναρξη της τουρκικής επίθεσης.

Στο Ισραήλ, σύμμαχο κλειδί της Ουάσιγκτον, η αμερικανική αποχώρηση και η τουρκική επίθεση έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες.

Ορισμένοι σχολιαστές αναρωτιούνται σχετικά με το ενδεχόμενο το εβραϊκό κράτος να εγκαταλειφθεί κι αυτό από τις ΗΠΑ και φοβούνται βραχυπρόθεσμα ότι το Ιράν, ο ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, θα συμπληρώσει το κενό που αφήνει η αμερικανική υποχώρηση και θα ενισχύσει τις θέσεις του στη Συρία, όπου υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου διατηρεί τεταμένες σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ένθερμο υποστηρικτή των Παλαιστινίων στη Γάζα λόγω Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο Νετανιάχου φρόντισε να μην επικρίνει άμεσα τους Αμερικανούς υποστηρικτές του, όμως την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταδίκαζε «την εισβολή της Τουρκίας σε κουρδικές ζώνες στη Συρία».

Η συνάντηση διήρκεσε δύο ώρες. Μετά τη λήξη της, οι δύο άνδρες έκαναν λίγες δηλώσεις στους δημοσιογράφους, από τις οποίες δεν αποκαλύφθηκε τι ακριβώς συζητήθηκε.

Σχετικά άρθρα