Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Κούρδοι αποδέχονται τη συμφωνία για κατάπαυση πυρός αλλά περιγράφουν άλλη συμφωνία

Οι Κούρδοι αποδέχονται τη συμφωνία για κατάπαυση πυρός αλλά περιγράφουν άλλη συμφωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μαζλούμ Άμπντι, Πηγή Ειρήνης - Στρατιωτική Επιχείρηση, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Δεν φαίνεται να συμφωνούν το ίδιο όλοι οι φερόμενοι συμφωνούντες με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη βορειοανατολική Συρία, που «πέτυχε» νωρίτερα την Πέμπτη στην Άγκυρα ο Μάικ Πενς με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πανηγύρισε έξαλλα στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κούρδος αρχιστράτηγος Μαζλούμ δήλωσε τηλεφωνικά στο Ronahi TV ότι η συμφωνία καλύπτει μόνο την παρούσα εμπόλεμη ζώνη και όχι ολόκληρη τη «ζώνη ασφαλείας» που διεκδικεί η Τουρκία κατά όλο το μήκος των συνόρων της με το συριακό Κουρδιστάν.

Ο ίδιος τόνισε ότι ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί ποιος θα διοικεί τη συγκεκριμένη περιοχή, όπου κηρύσσεται η κατάπαυση πυρός.

Η Τουρκία αφήνει να εννοηθεί ότι μόλις αποχωρήσουν οι Κούρδοι στρατιώτες θα «καταλάβει» την περιοχή για να επιβάλλει το οθωμανικό της δίκαιο, ενώ από τις δηλώσεις Πενς δεν είναι σαφές ποιος αναλαμβάνει τη διοίκηση της «ζώνης ασφαλείας» ανεξάρτητα από την έκτασή της.

Ο στρατηγός Μαζλούμ αποκάλυψε ότι διαπραγμάτευση για εκεχειρία διεξαγόταν εδώ και τρεις ημέρες, ύστερα από αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ και επιβεβαίωσε ότι η κουρδική πλευρά συμμετείχε σε συναντήσεις και τηλεφωνήματα.

«Αποδεχτήκαμε τη συμφωνία και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται να βοηθήσουμε στην επιτυχία της», είπε ο Κούρδος ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

«Η συμφωνία Πενς-Ερντογάν καλύπτει μόνο την περιοχή μεταξύ Ρας Αλ Αΐν και Τελ Αμπιάντ», είπε, δηλαδή το έδαφος που έχουν καταφέρει να εισβάλουν και να καταλάβουν οι μισθοφόροι των Τούρκων με την υποστήριξη του τουρκικού στρατού.

«Η συμφωνία δεν καλύπτει το υπόλοιπο των περιοχών της βόρειας Συρίας και θα συζητηθούν αργότερα», τόνισε.

«Η περιοχή δεν θα αλλάξει και οι στόχοι της Τουρκίας να καταλάβει τη γη μας δεν θα επιτευχθούν (…) Η δημογραφία της περιοχής δεν θα αλλάξει και οι άνθρωποι χρειάζεται να επιστρέψουν στις περιοχές τους».

«Ευχαριστούμε τους μαχητές μας για την αντίστασή τους.

»Αυτή η συμφωνία είναι αποτέλεσμα της αντίστασης του λαού μας.

»Η συμφωνία είναι μια αρχή και η τουρκική κατοχή δεν θα συνεχιστεί. Ένα όριο έχει τεθεί για την τουρκική κατοχή», πρόσθεσε.

Οι Κούρδοι, από τις παραπάνω δηλώσεις, προκύπτει ότι γνωρίζουν μια άλλη συμφωνία από αυτή που ανακοίνωσαν οι Αμερικανοί, επίσης διαφορετική από εκείνη για την οποία μιλάνε οι Τούρκοι.

Σχετικά άρθρα