Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι συμφώνησαν Αμερικανοί και Τούρκοι για εκεχειρία στη Συρία – Δηλώσεις Πενς

Τι συμφώνησαν Αμερικανοί και Τούρκοι για εκεχειρία στη Συρία – Δηλώσεις Πενς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κόμπανι, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μάικ Πενς, Μάικ Πόμπεο, Ντόναλντ Τραμπ, Πηγή Ειρήνης - Στρατιωτική Επιχείρηση, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο πλευρό του, ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο συριακό Κουρδιστάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, θα υπάρχει μια παύση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις για 120 ώρες (πέντε ημέρες), χρόνος για να αποσυρθούν οι δυνάμεις των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) -κυρίως συνιστώσας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF)- από τις εμπόλεμες περιοχές μέσα στη λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας».

Όταν ολοκληρωθεί η απόσυρση των YPG, η Τουρκία συμφώνησε σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Η συμφωνία «παγώνει» περαιτέρω αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία.

Μόλις τεθεί σε ισχύ η μόνιμη κατάπαυση πυρός, θα γίνει άρση και των αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Τουρκία τη Δευτέρα.

Η ανακοίνωση έγινε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των Πενς και Πομπέο με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Ο αντιπρόεδρος Πενς δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν διάρκεια περισσότερες από πέντε ώρες με τον Ερντογάν και την ομάδα του.

Ο Μάικ Πενς δήλωσε επίσης ότι συνομίλησε με τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος «είναι πολύ ευγνώμων» στην προθυμία του προέδρου Ερντογάν να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, να θέσουμε σε εφαρμογή αυτήν την κατάπαυση πυρός «και να δώσουμε την ευκαιρία για μια ειρηνική λύση σε αυτή τη σύγκρουση που ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα».

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων και πως η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός περιλαμβάνει μια συμφωνία η Τουρκία να μην εμπλακεί σε στρατιωτική επιχείρηση στην συριακή πόλη Κομπάνι.

Στην κατάπαυση πυρός περιλαμβάνεται επίσης και τουρκική συμφωνία να μην αναλάβει στρατιωτική δράση ενάντια στη στρατηγική παραμεθόρια πόλη Κομπάνι, η οποία πέρασε στον έλεγχο των κυβερνητικών συριακών δυνάμεων εχθές Τετάρτη.

Ουάσιγκτον και Άγκυρα είναι δεσμευμένες για μια ειρηνική επίλυση της «ζώνης ασφαλείας» στη Συρία και πως Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν στον κοινό στόχο συντριβής του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως είπε, η συμφωνία είναι μια σπουδαία συμβολή στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Συμπλήρωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εργάζονται με τις δυνάμεις της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG για να αποσυρθούν σε περιοχή εντός 32 χλμ στη συριακή επικράτεια.

Με tweet του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για «σπουδαία νέα που προκύπτουν από την Τουρκία», έπειτα από τις συνομιλίες Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.

Ο Τραμπ ευχαρίστησε τον Ερντογάν, λέγοντας πως «εκατομμύρια ζωές θα σωθούν».

Ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Τουρκία «πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από τη συνάντηση» που είχε ο Πενς με τον Ερντογάν.

Τσαβούσογλου: Ποια εκεχειρία;

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία δεν αποτελεί «εκεχειρία».

Συγκεκριμένα, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι:

«Η Τουρκία θα παύσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία μόνο για να αποχωρήσουν οι τρομοκράτες από τη ζώνη ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία.

»Η συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν αποτελεί εκεχειρία, καθώς εκεχειρίες λαμβάνουν χώρα μόνο μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών.

»Δεν δώσαμε καμία εγγύηση στις ΗΠΑ σχετικά με την Κομπάνι».

Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι: «Υπήρξε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη συλλογή βαρέου οπλισμού από τη συροκουρδική πολιτοφυλακή YPG και την καταστροφή των θέσεων των κουρδικών δυνάμεων, αλλά και ελέγχου της ζώνης ασφαλείας στη Συρία από τις τουρκικές δυνάμεις».

Τέλος, ο Τσαβούσογλου άφησε «ανοιχτή» την πιθανότητα επίσκεψης του Ερντογάν στις ΗΠΑ.

Σχετικά άρθρα