Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα 6 βασικά σημεία της συμφωνίας για το Brexit

Τα 6 βασικά σημεία της συμφωνίας για το Brexit
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Ιρλανδία, Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία,

Έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία κατέληξαν σε μια συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Επί της ουσίας, πρόκειται για τη δεύτερη φορά που οι δύο πλευρές φτάνουν σε έναν συμβιβασμό, ώστε να γίνει πράξη ένα συντεταγμένο Brexit, καθώς είχε προηγηθεί η συμφωνία αποχώρησης επί πρωθυπουργίας Τερέζα Μέι, τον Νοέμβριο του 2018, δίχως όμως να γίνει αποδεκτή από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Η συμφωνία Τζόνσον περιλαμβάνει αλλαγές στο πρωτόκολλο Ιρλανδίας – Βόρειας Ιρλανδίας (γνωστό ως backstop) αλλά και στην πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική εμπορική σχέση ΕΕ και Βρετανίας.

Η «Ναυτεμπροική» παρουσιάζει τα 6 βασικά σημεία της νέας αναθεωρημένης συμφωνίας:

1) Η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και θα υπόκειται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Αυτό σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

2) Η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει τελωνειακά διασυνδεδεμένη με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι, δεν θα επιβάλονται δασμοί για εμπορικά προϊόντα που φτάνουν στη Βόρεια Ιρλανδία από τρίτες χώρες, εφόσον όμως δεν υπάρχει η πιθανότητα εισαγωγής τους στην ευρωπαϊκή αγορά. Σε διαφορετική περίπτωση, η ΕΕ θα επιβάλει δασμούς.

3) Ο ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί στην Βόρεια Ιρλανδία, θα βασίζεται στο Ευρωπαϊκό δίκαιο. Θα υπάρχουν εξαιρέσεις για μειωμένους φορολογικούς συντελεστές σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων.

4) Η Βόρεια Ιρλανδία θα έχει καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή της συμφωνίας. Μετά το πέρας των πρώτων τεσσάρων ετών, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα συνεχίσουν να ισχύει η παρούσα συμφωνία.

5) Η μελλοντική οικονομική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου θα βασίζεται σε μια Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (FTA). Αυτό συνεπάγεται μηδενικούς δασμούς και ποσοστώσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

6) Το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας, θα μπορεί να υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Σχετικά άρθρα