Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τρικυμία στο μυαλό του Ερντογάν: Άλλαξε γνώμη και θα δεχτεί το Αμερικανό αντιπρόεδρο Πενς

Τρικυμία στο μυαλό του Ερντογάν: Άλλαξε γνώμη και θα δεχτεί το Αμερικανό αντιπρόεδρο Πενς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μάικ Πενς, Πηγή Ειρήνης - Στρατιωτική Επιχείρηση, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι δεν καταδεχόταν να συναντήσει τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, διότι εκείνος μιλά απευθείας με τον Τραμπ.

Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το EHA και το Sky News, ο Τούρκος πρόεδρος ερωτηθείς σχετικά με την ενδεχόμενη συνάντησή του με την αμερικανική αποστολή απάντησε:

«Δεν θα τους συναντήσω. Θα συναντήσουν τους δικούς τους ομολόγους. Εάν έρθει ο Τραμπ εδώ, θα τον συναντήσω».

Λίγο αργότερα διευκρινίστηκε ότι δεν κατάλαβε την …ερώτηση και ότι θα συναντήσει τον κ. Πενς.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε συνέχεια ανακοίνωση από το Λευκό Οίκο την Τρίτη, ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Πενς θα είχε συνάντηση με τον Ερντογάν αύριο, Πέμπτη, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, με στόχο να επιτύχει «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη βόρεια Συρία όπου η Άγκυρα έχει εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του, ο Ερντογάν, ο οποίος καλείται από τις δυτικές χώρες να σταματήσει την επίθεσή του στη Συρία, απέκλεισε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τις κουρδικές δυνάμεις και απαίτησε να καταθέσουν τα όπλα και να αποσυρθούν από τα τουρκικά σύνορα.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι θα επανεξετάσει τη σχεδιαζόμενη για τον ερχόμενο μήνα επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες έπειτα από τις συναντήσεις που θα έχει με μια αμερικανική αντιπροσωπεία στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα.

«Στο Κογκρέσο βρίζουν εμένα και την οικογένειά μου»

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Κοινοβούλιο, ο Ερντογάν είπε πως θα επανεκτιμήσει την πραγματοποίηση του ταξιδιού επειδή «τα επιχειρήματα, οι διάλογοι, οι συζητήσεις που γίνονται στο Κογκρέσο σε ό,τι αφορά το πρόσωπό μου, την οικογένειά μου και τους φίλους μου υπουργούς συνιστούν πολύ μεγάλη έλλειψη σεβασμού» προς την τουρκική κυβέρνηση.

Ο Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον στις 13 Νοεμβρίου.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αναμένεται στην Άγκυρα αύριο, Πέμπτη, για να συζητήσει την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, ο Ερντογάν χαρακτήρισε την κίνηση Αμερικανών εισαγγελέων να απαγγείλουν κατηγορίες σε βάρος της τράπεζας Halkbank της Τουρκίας για συμμετοχή σε κύκλωμα αποφυγής των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν, ως «ένα παράνομο, άσχημο βήμα».

Λέει και ξελέει

Δεν ξέρει τι θέλει φαίνεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ούτε τι του γίνεται…

Σαφώς επηρεασμένος από το ναπολεόντειο σύνδρομο που βρίσκεται σε έξαρση, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε κατά της βορειοανατολικής Συρίας, άλλα λέει, άλλα εννοεεί, άλλα καταλαβαίνει.

Μετά την άρνησή του, με δήλωση στο βρετανικό δίκτυο SKY, να συναντηθεί με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς κατά την επίσκεψη εργασίας του δεύτερου στην Άγκυρα, τουρκικά και διεθνή δίκτυα μεταδίδουν ότι τελικά η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί όπως είχε προγραμματιστεί.

Συγκεκριμένα, το γαλλικό πρακτορείο με έκτακτο δελτίο του, αναφέρει ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ενώ το φιλοκυβερνητικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu, μετέδωσε ότι αύριο (σ.σ.: Πέμπτη) η αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τον Αμερικανικό Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, αναμένεται να έχει επαφές στην Άγκυρα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο σύμβουλος για θέματα ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Ομπράιεν θα έχει σήμερα μετά το μεσημέρι συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στη συνέχεια με τον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Σχετικά άρθρα