Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Άλλαξαν γνώμη οι Γερμανοί – Θα στείλουν εξοπλισμό στους Κούρδους

Άλλαξαν γνώμη οι Γερμανοί – Θα στείλουν εξοπλισμό στους Κούρδους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Γερμανία, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Τζιχαντιστές, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ,

Τη Δευτέρα οι Γερμανοί έλεγαν ότι δεν μπορούν να εφοδιάσουν με όπλα τους Κούρδους που πολεμάνε το Ισλαμικό Κράτος γιατί έχουν την αρχή να μην εξάγουν όπλα σε ζώνες συγκρούσεων ή πολεμικές ζώνες και μάλιστα υπογράμμιζαν ότι “αυτή είναι μια αρχή που είμαστε προσηλωμένοι να διατηρήσουμε”.

Την Τετάρτη, δύο ημέρες μετά, η γερμανική κυβέρνηση με μια θεαματική στροφή 180 μοιρών δηλώνει ότι πλέον είναι διατεθειμένη να παραβεί τους περιορισμούς που ισχύουν σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές όπλων και να εφοδιάσει με οπλισμό τους Κούρδους.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στη γερμανική δημόσια τηλεόραση και δεν πρέπει να θεωρείται ξέχωρη από την κατεπείγουσα σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκαπενταύγουστο, στην οποία θα συζητηθεί κυρίως το θέμα του Ισλαμικού Κράτους όπως και ποιες χώρες και υπό ποιους όρους θα προμηθεύσουν με όπλα τους Κούρδους.

Η δήλωση αυτή έρχεται όχι μόνο να δηλώσει γερμανικό “παρών” σε ό,τι συζητηθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες αλλά και να να απαντήσει στις επικρίσεις, ότι η Γερμανία κάνει τα στραβά μάτια στους ισλαμιστές γιατί έχει πολλούς μουσουλμάνους στην επικράτειά της (4.300.000 εκ των οποίων οι 1.900.000 είναι Γερμανοί πολίτες) και δεν θέλει να διακινδυνεύσει εσωτερική αστάθεια, όπως και ότι η χώρα έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με τον μουσουλμανικό κόσμο τόσο από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ως σύμμαχος της Τουρκίας, όσο και κατά τη διάρκεια του Δευτέρου, όταν ο Χίτλερ ίδρυε ειδικές μονάδες των SS αποτελούμενες αποκλειστικά από μουσουλμάνους.

Ο Σταϊνμάγερ εξήγησε ότι «δεν μπορούμε απλά να αφήσουμε το Κουρδιστάν στην τύχη του και απλώς να κοιτάμε ενώ ο κόσμος σφαγιάζεται εκεί» για να εξηγήσει ότι «εάν είναι απαραίτητο, εάν το τρέχον επίπεδο της απειλής παραμείνει ως έχει, δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να χρειαστεί να παραδώσουμε όπλα».

Σε ό,τι αφορά τις… αρχές τους, που τη Δευτέρα δήλωναν ότι ήταν προσηλωμένοι στη διατήρησή τους, ο Σταϊνμάγερ εξήγησε ότι «οι αρχές μας σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις είναι αυτό ακριβώς: αρχές. Συμπεριλαμβάνουν το δεδομένο ότι μπορεί να έχουμε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, στις οποίες πρέπει να ληφθεί μια πολιτική απόφαση να υιοθετηθεί μια διαφορετική προσέγγιση, η οποία θα υπηρετεί τα συμφέροντά μας στο πεδίο της εθνικής ασφάλειας».

Οπότε, μετά κι από αυτές τις σημαντικές πραγματικά εξελίξεις, γνωρίζουμε σίγουρα τη μία ευρωπαϊκή δύναμη που θα στείλει όπλα στους Κούρδους. Αναμένουμε να δούμε ποια άλλη ευρωπαϊκή δύναμη θα πάρει ανοικτή θέση, κοιτώντας προς Βρετανία και Γαλλία φυσικά…

Σχετικά άρθρα