Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συριακός στρατός κινείται προς τα βόρεια σύνορα με την Τουρκία

Συριακός στρατός κινείται προς τα βόρεια σύνορα με την Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Πηγή Ειρήνης - Στρατιωτική Επιχείρηση, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

H συριακή κυβέρνηση και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) διεξήγαγαν συνομιλίες σε ρωσική βάση της Συρίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Κούρδο πολιτικό αξιωματούχο.

Στο παρελθόν, οι συριακές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε ορισμένες κουρδικές περιοχές για να αποτραπεί μία τουρκική επίθεση.

«Για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επίθεση και να εμποδιστεί η συνέχισή της, επιτύχαμε συμφωνία με την συριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη του στρατού κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων με στόχο την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κουρδικής ηγεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» της Τουρκίας στη βόρεια Συρία για να απωθήσουν από την τουρκοσυριακή μεθόριο τις δυνάμεις των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία θεωρείται από την Άγκυρα «τρομοκρατική οργάνωση», έχει μπει στην πέμπτη μέρα.

«Μονάδες του αραβικού συριακού στρατού βρίσκονται καθ΄οδόν προς τον Βορρά για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επίθεση στο συριακό έδαφος», μετέδωσε το πρακτορείο Sana.

Παράλληλα, Κούρδος αξιωματούχος που δεν κατονομάστηκε δήλωσε ότι «διαπραγματεύσεις» διεξήχθησαν ανάμεσα στην ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση και την συριακή κυβέρνηση.

«Εξετάσθηκαν όλες οι επιλογές απέναντι στην επίθεση της Τουρκίας.

»Η κυβέρνηση (της Δαμασκού) πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για να αντιμετωπίσει την επίθεση», δήλωσε ο Κούρδος αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται ότι, στο τέλος του 2018, όταν η Άγκυρα απειλούσε με πολεμική επιχείρηση κατά του κουρδικών δυνάμεων στην Συρία, οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είχαν καλέσει τον συριακό στρατό να αναπτυχθεί στην περιοχή της πόλης Μανμπίζ, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι οι κουρδικές δυνάμεις αποσύρονται από την περιοχή.

Ο συριακός στρατός είχε τότε αναπτυχθεί σε μία περίμετρο γύρω από την πόλη, χωρίς να εισέλθει σε αυτήν.

Επί δεκαετίες περιθωριοποιημένοι και θύματα διακρίσεων εκ μέρους των Αρχών της Δαμασκού, οι Κούρδοι εγκαθίδρυσαν de facto καθεστώς αυτονομίας στην βόρεια Συρία εκμεταλλευόμενοι τον πόλεμο της Συρίας που ξεκίνησε το 2011.

Η Δαμασκός αρνείται αυτό το καθεστώς αυτονομίας και, κατά το παρελθόν, η συριακή ηγεσία είχε χαρακτηρίσει «προδότες» τους Κούρδους μαχητές όταν εκείνοι συμμάχησαν με την Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του πολέμου κατά των τζιχαντιστών.

Φοβούμενοι τουρκική επίθεση, οι Κούρδοι είχαν ήδη τον περασμένο χρόνο συνομιλίες με την Δαμασκό για το μέλλον των περιοχών τους, αλλά οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν ολοκληρώθηκαν.

Σχετικά άρθρα