Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μαρκ Έσπερ: Οι Αμερικανοί στρατιώτες φεύγουν από τη Συρία «όσο πιο γρήγορα»

Μαρκ Έσπερ: Οι Αμερικανοί στρατιώτες φεύγουν από τη Συρία «όσο πιο γρήγορα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μαρκ Έσπερ, Πεντάγωνο, Πηγή Ειρήνης - Στρατιωτική Επιχείρηση, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Οι ΗΠΑ «προετοιμάζονται να εκκενώσουν» περίπου 1.000 στρατιώτες από τη βόρεια Συρία «όσο πιο γρήγορα και με ασφάλεια», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ, σε συνέντευξη του στο «Face the Nation» του CBS.

Η κίνηση έρχεται μια εβδομάδα αφού ο Πρόεδρος Τράμπ ανακοίνωσε την αναδίπλωση αρκετών δεκάδων αμερικανικών στρατευμάτων ενσωματωμένων με κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, ανοίγοντας την πόρτα για μια τουρκική εισβολή εναντίον των Κούρδων και των Αράβων των SDF, που ήταν οι κύριοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον αγώνα κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, μάθαμε ότι [οι Τούρκοι] σκοπεύουν πιθανώς να επεκτείνουν την επίθεση τους πιο νότια από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, και προς τα δυτικά», δήλωσε ο Έσπερ.

«Έχουμε μάθει επίσης τις τελευταίες 24 ώρες ότι … οι SDF σκοπεύουν να συνάψουν μια συμφωνία, αν θέλετε, με τους Σύρους και τους Ρώσους για να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους στο βορρά».

Ο Έσπερ δήλωσε στο «Face the Nation» ότι τα στρατεύματα που παραμένουν στη χώρα έχουν βρεθεί μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των SDF.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότεροι από 100.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι φεύγουν από τη βία.

«Και έτσι βρισκόμαστε(…) έχουμε τις δυνάμεις των αμερικανικών δυνάμεων πιθανόν να βρίσκονται μεταξύ δύο αντιτιθέμενων στρατιωτικών δυνάμεων που προχωρούν, και είναι μια πολύ αβάσιμη κατάσταση», δήλωσε ο Έσπερ.

«Έτσι, μίλησα με τον πρόεδρο χθες το βράδυ, μετά από συζητήσεις με την υπόλοιπη εθνική ομάδα ασφαλείας και ξεκινήσαμε μια σκόπιμη απόσυρση δυνάμεων από τη βόρεια Συρία».

Ερωτηθείς εάν οι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν την εντολή να επιστρέψουν τα πυρά, ο κ. Έσπερ είπε ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ. «έχουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και θα την εκτελέσουν αν χρειαστεί».

Σχετικά άρθρα