Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

60.000 άμαχοι έφυγαν από τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τις τουρκικές ορδές στο συριακό Κουρδιστάν

60.000 άμαχοι έφυγαν από τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τις τουρκικές ορδές στο συριακό Κουρδιστάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Πηγή Ειρήνης - Στρατιωτική Επιχείρηση, Πρόσφυγες, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Χιλιάδες άμαχοι τράπηκαν την Πέμπτη σε φυγή κατά τη διάρκεια της επίθεσης του τουρκικού στρατού εναντίον των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ -ο πρόεδρος των οποίων Ντόναλντ Τραμπ άναψε de facto πράσινο φως για την τουρκική επιχείρηση ανακοινώνοντας την αναδίπλωση Αμερικανών στρατιωτικών που ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία- έκρινε την Πέμπτη το βράδυ ότι η επιχείρηση δεν έχει ξεπεράσει ως τώρα τις κόκκινες γραμμές που χάραξε ο Ρεπουμπλικάνος.

Ο Τραμπ έδωσε εντολή στην αμερικανική διπλωματία να αποπειραθεί να μεσολαβήσει για να κηρυχθεί εκεχειρία ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους, είπε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησής του.

Στη Νέα Υόρκη, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από την οποία δεν προέκυψε καμία απόφαση, οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες μέλη του (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία) απαίτησαν να «σταματήσει» η «μονομερής στρατιωτική δράση» της Τουρκίας.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε εκ νέου τη «βαθιά ανησυχία» του για τις εξελίξεις.

Από το βράδυ της Τετάρτης, η Άγκυρα άρχισε τη χερσαία φάση της επίθεσης της με τις δυνάμεις της να περνούν τα σύνορα, επικεντρώνοντας τις επιχειρήσεις τους στους παραμεθόριους τομείς της Ρας αλ Άιν και της Τελ Αμπιάντ, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

Οι τουρκικές δυνάμεις κυρίευσαν 11 χωριά κοντά σε αυτές τις δύο πόλεις, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έκανε λόγο για συνεχείς τουρκικές αεροπορικές επιδρομές.

Πάνω από 60.000 άμαχοι εγκατέλειψαν παραμεθόριες περιοχές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που επικαλείται το Reuters και αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πολλοί εξ αυτών αφίχθησαν στην πόλη Ταλ Ταμρ, νοτιότερα, η οποία δεν πλήττεται από τις μάχες, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σχετικά άρθρα