Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αφύλακτο το Αλ Χολ με τους 70.000 τζιχαντιστές – Η φρουρά του φεύγει για να πολεμήσει τους Τούρκους

Αφύλακτο το Αλ Χολ με τους 70.000 τζιχαντιστές – Η φρουρά του φεύγει για να πολεμήσει τους Τούρκους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αιχμάλωτοι Πολέμου, Αλ Χολ Προσφυγικός Καταυλισμός (Συρία), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Πηγή Ειρήνης - Στρατιωτική Επιχείρηση, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χασάκα,

Το στρατιωτικό συμβούλιο της Αλ Χολ, της περιοχής όπου βρίσκεται και ο προσφυγικός καταυλισμός με τους 70.000 συγγενείς και γυναικόπαιδα μελών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει τις δυνάμεις του στα σύνορα για να πολεμήσουν ενάντια στην τουρκική εισβολή, όπως έκανε γνωστό με tweet ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Μουσταφά Μπαλί.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι οι δεκάδες χιλιάδες φιλοτζιχαντιστές και οι οικογένειες των κρατούμενων εξτρεμιστών μένουν χωρίς φύλαξη.

Και μένουν χωρίς φύλαξη διότι η φρουρά της Αλ Χολ (Στρατιωτικό Συμβούλιο) πάει στα σύνορα να πολεμήσει τους Τούρκους εισβολείς.

Ο χειρότερος εφιάλτης της διεθνούς κοινότητας, τι θα απογίνουν οι κρατούμενοι τρομοκράτες, οι οικογένειες και οι συμπαθούντες αυτών, φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά.

Ωρολογιακή βόμβα

Ο προσφυγικός καταυλισμός Αλ Χολ έχει περιγραφεί ως μια ωρολογιακή τζιχαντιστική βόμβα.

Το εν λόγω προσφυγικό στρατόπεδο τελούσε μέχρι σήμερα υπό την ευθύνη των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και φιλοξενεί περισσότερους από 74.000 πρόσφυγες που συνδέονται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι οι άμαχοι «υπήκοοι» του «χαλιφάτου», που συγκεντρώθηκαν εκεί μετά τη στρατιωτική ήττα της οργάνωσης στην ανατολική Συρία στα τέλη Μαρτίου 2019.

Είναι ομοϊδεάτες και συγγενείς τζιχαντιστών, σύζυγοι αιχμαλώτων μελών της εξτρεμιστικής οργάνωσης, τα παιδιά τους -πολλά από τα οποία γεννήθηκαν στη Συρία στα χρόνια του πολέμου- χήρες τζιχαντιστών αλλά και τζιχαντίστριες που είχαν ενταχθεί εθελοντικά στην οργάνωση προσφέροντας «ερωτικό τζιχάντ» και υπηρεσίες γυναικείας θρησκευτικής Αστυνομίας, της περιβόητης «Χίσμπα».

Μεταξύ αυτών περισσότεροι από 11.000 είναι αλλοδαποί από 43 διαφορετικές χώρες.

Οι υπόλοιποι είναι Σύροι και Ιρακινοί.

Τους πιο επικίνδυνους των τζιχαντιστών, φανατικούς πολεμιστές, οπλαρχηγούς και ηγετικά στελέχη, οι Κούρδοι τους έχουν ξεχωρίσει και τους κρατάνε σε φυλακές.

Εκκλήσεις για εκκένωση των αλλοδαπών

Οι Αρχές τις Ομοσπονδιακής Δημοκρατικής Επικράτειας της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, όπως αποκαλείται η αυτοδιοίκηση ανατολικά του Ευφράτη των Κούρδων και των συμμάχων τους, Αράβων και Ασσυρίων, είχαν επανειλημμένα απευθύνει εκκλήσεις στις χώρες της Δύσης να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους που κρατούνται στο Αλ Χολ, ωστόσο, πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις επαναπατρισμού νηπίων και παιδιών, οι χώρες τους δεν τους θέλουν πίσω.

Έκκληση για επαναπατρισμό των γυναικόπαιδων αλλά και των αλλοδαπών τζιχαντιστών είχε απευθύνει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δίχως να καταφέρει να συγκινήσει τους δυτικούς εταίρους του.

Μάλιστα πολλές χώρες της Δύσης έχουν αφαιρέσει τις ιθαγένειες (υπηκοότητες) από τους πολίτες τους στο Αλ Χολ ως ποινή, όχι όμως και από τα παιδιά τους.

Άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τζιχαντισμός

Οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες, ενώ το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να ασκεί την απολυταρχική θεοκρατική εξουσία του στον πληθυσμό των 74.000 πιστών του.

Όσοι από τους συγκεντρωμένους τολμήσουν να εκφράσουν διάθεση αποκήρυξης του τζιχαντιστικού παρελθόντος τους, συνήθως χήρες με τα ορφανά τους, ικετεύοντας για έλεος και διαφυγή από ανθρωπιστικές οργανώσεις, αντιμετωπίζονται ως προδότες και τιμωρούνται άγρια με βασανιστήρια και δολοφονίες.

Φανατικές τζιχαντίστριες δεν διστάζουν να επιτίθενται ακόμα και στους φύλακες του καταυλισμού και να τους μαχαιρώνουν άγρια έτσι κι εάν τους πετύχουν αφηρημένους ή μόνους.

Οι «Μουχατζιράτ», όπως αποκαλούνται οι τζιχαντίστριες του Ισλαμικού Κράτους, παραδέχονται σε τοπικά Μέσα ότι μαχαιρώνουν τους φρουρούς «απανωτά, επειδή επιτρέπουν στην αδικία να υπερισχύει».

Ο ίδιος ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι ο «χαλίφης» της οργάνωσης, Άμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, σχεδιάζει να «συνεχίσει τις διεθνείς τρομοκρατικές επιθέσεις».

Η βρετανική Daily Mail έγραψε ότι οι συγκεντρωμένοι στην Αλ Χολ παραμένουν στην πλειονότητά τους αφοσιωμένοι στον ηγέτη τους «και είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν για αυτόν».

Μιλώντας στο κουρδικό δίκτυο Rudaw ο σεΐχης Μους Άχμεντ, υπεύθυνος για τα προσφυγικά στρατόπεδα στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, έχει πει:

«Μια γυναίκα του ISIS στο στρατόπεδο Αλ Χολ ζήτησε από τη διοίκηση την άδεια να βγει για ψώνια.

»Της επιτράπηκε και της δόθηκε συνοδεία ένας φύλακας.

»Στη διαδρομή, η γυναίκα του ISIS μαχαίρωσε τον φύλακα στην πλάτη».

Οι περισσότερες υπηρεσίες πληροφοριών συμφωνούν ότι η ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους στοχεύει να προσαρμοστεί, να επιβιώσει και να δημιουργήσει εν υπνώσει πυρήνες σε τοπικό επίπεδο ενόψει της ενδεχόμενης αναζωπύρωσης.

Τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαιώνουν: Η τρομοκρατική οργάνωση, λένε, «προσαρμόζεται, εδραιώνεται και δημιουργεί τις συνθήκες για την ενδεχόμενη αναζωπύρωση στην καρδιά του Ιράκ και της Συρίας».

Στο Αλ Χολ η «επανάσταση» κρατιέται ζωντανή.

Οι γυναίκες πρωτοστατούσαν στα επεισόδια. Λιθοβολούσαν τους Κούρδους αστυνομικούς και φωνάζουν συνθήματα εκδίκησης.

«Θα επιδιώξουμε εκδίκηση. Το αίμα θα ρέει μέχρι τα γόνατά σας», φωνάζουν.

Το Associated Press, που επισκέφθηκε το στρατόπεδο φέτος τον Απρίλιο, διαπίστωσε ότι γενικά οι γυναίκες εκεί συμμετείχαν ενεργά στο Ισλαμικό Κράτος, σε τομείς του όπως η «Χίσμπα», η γυναικεία θρησκευτική Αστυνομία που παρακολουθούσε εάν τηρούνταν ο ισλαμικός νόμος της Σαρία.

Οι ίδιες παρότρυναν και τα παιδιά τους να λιθοβολούν τους δημοσιογράφους, αποκαλώντας τους «σκύλους» και «απίστους».

Το ίδιο πρακτορείο αντιλήφθηκε ότι το Ισλαμικό Κράτος διατηρούσε την εξουσία του μέσα στο Αλ Χολ.

Στα τέλη Ιουλίου μια τζιχαντίστρια από τον Ινδονησία, έγκυος έξι μηνών, δολοφονήθηκε αφού πρώτα βασανίστηκε από άλλες συνατζιχαντίστριες της.

Ο διευθυντής της ιταλικής ΜΚΟ «Un Ponte Per», Ντομένικο Κίρικο, έχει περιγράψει το στρατόπεδο ως «Κόλαση του Αλ Χολ».

Μετά τη στρατιωτική ήττα του Ισλαμικού Κράτους στην Ανατολική Συρία, οι συγκεντρωμένοι εκτινάχθηκαν από 20.000 σε σχεδόν 80.000, λέει ο ίδιος και τονίζει:

«Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που ζουν στο στρατόπεδο, με ανεπαρκείς εγκαταστάσεις».

Ο Σύρος ιστορικός, Σάμι Μουμπάγιεντ, προειδοποίησε με άρθρο του στην Arab Weekly ότι πρόκειται περί ωρολογιακής βόμβας που θα σκάσει στο κοντινό μέλλον, οδηγώντας σε περισσότερη ριζοσπαστικοποίηση και βία.

Αυτή η ωρολογιακή βόμβα πλέον μένει αφύλακτη εξαιτίας της εισβολής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχετικά άρθρα