Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Για την Κομισιόν η Τουρκία παραμένει σημαντικός εταίρος της Ε.Ε. στη διαχείριση του μεταναστευτικού

Για την Κομισιόν η Τουρκία παραμένει σημαντικός εταίρος της Ε.Ε. στη διαχείριση του μεταναστευτικού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Λαθρομετανάστες, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Σουλεϊμάν Σοϊλού, Τουρκία, Χορστ Ζεεχόφερ,

Οι συναντήσεις που είχαν την Πέμπτη ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ στην Τουρκία είναι «απόδειξη ότι η συνεργασία με την Τουρκία συνεχίζεται» για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, σημείωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό.

Αναφερόμενη στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου από την Άγκυρα, τόνισε ότι η Τουρκία φιλοξενεί μεγάλο αριθμό προσφύγων και έχει δείξει «αλληλεγγύη και γενναιοδωρία» στους πρόσφυγες, ενώ παραμένει σημαντικός εταίρος της Ε.Ε. στη διαχείριση του εν λόγω ζητήματος.

Όπως είπε, η Ε.Ε. παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην εφαρμογή της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας κι αυτή είναι μια «κοινή δέσμευση» όλων των πλευρών που επαναβεβαιώθηκε στις χθεσινές συναντήσεις.

Οι δύο Ευρωπαίοι συναντήθηκαν χθες Πέμπτη με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και σήμερα Παρασκευή το πρωί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η ενδυνάμωση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, περιλαμβανομένης της ανίχνευσης και της αποτροπής των παράτυπων αναχωρήσεων μεταναστών από την Τουρκία, καθώς και της συνεργασίας με την Ελλάδα σε αυτό το ζήτημα.

Συζητήθηκε, επίσης, και η συνεργασία των δύο πλευρών στο πλαίσιο του Ταμείου Διευκόλυνσης για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία και το ζήτημα της απελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες.

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος ανέφερε ότι στις συναντήσεις με τους Τούρκους αξιωματούχους τέθηκε το ζήτημα της περαιτέρω βοήθειας προς την Τουρκία με τον επίτροπο κ. Αβραμόπουλο να σημειώνει πως προτεραιότητα είναι να λάβει η Τουρκία το εναπομείναν ποσό από το Ταμείο για τους Πρόσφυγες για τη χρηματοδότηση έργων μέχρι το 2025, ενώ εξέφρασε την άποψη πως οι ανάγκες που καλύπτουν τα εν λόγω χρήματα δε θα εκλείψουν, οπότε είναι κάτι που θα πρέπει να διερευνηθεί.

Τέλος, η κ. Μπερτό υπενθύμισε ότι ο κ. Αβραμόπουλος και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών επισκέπτονται σήμερα την Ελλάδα, προκειμένου να συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και να συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στο μεταναστευτικό.

Σχετικά άρθρα