Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Απορρίφθηκε η προσφυγή του Σαρκοζί – Θα κάτσει στο σκαμνί

Απορρίφθηκε η προσφυγή του Σαρκοζί – Θα κάτσει στο σκαμνί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Νικολά Σαρκοζί,

Απορρίφθηκε η προσφυγή του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί από το Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Ο Γάλλος πρώην Πρόεδρος, ήθελε με την προσφυγή του αυτή, να αποφύγει να δικαστεί σε σχέση με την υπόθεση Bygmalion για τη χρηματοδότηση της (αποτυχημένης) προεκλογικής εκστρατείας του το 2012.

Η απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου (Cour de Cassation) σημαίνει πως η υπόθεση θα επιστρέψει τώρα στους εισαγγελείς, οι οποίοι θα αποφασίσουν το αν ο Σαρκοζί θα πρέπει να δικαστεί. Ο ίδιος αρνείται ότι διέπραξε αδίκημα.

Η αποκαλούμενη υπόθεση «Bygmalion» σε βάρος του Σαρκοζί αφορά κατηγορίες ότι το πολιτικό κόμμα του πρώην προέδρου, που ήταν τότε γνωστό με τα αρχικά UMP, συνεργάσθηκε με μια εταιρεία δημόσιων σχέσεων για να κρύψει το πραγματικό κόστος της εκστρατείας για την επανεκλογή του.

Η Γαλλία καθορίζει αυστηρά όρια στις προεκλογικές δαπάνες.

Οι εισαγγελείς λένε πως η εταιρεία δημόσιων σχέσεων Bygmalion έκοψε τιμολόγια για το UMP και όχι για την προεκλογική εκστρατεία, επιτρέποντας έτσι στον Σαρκοζί να δαπανήσει σχεδόν το διπλάσιο του επιτρεπόμενου ποσού.

Αν και οι ερευνητές δικαστικοί δεν βρήκαν αποδείξεις ότι ο Σαρκοζί είχε στήσει ένα σύστημα εξαπάτησης, ότι συμμετείχε σ’ αυτό ή ότι είχε καν γνώση περί αυτού, είπαν ότι θεωρούν απίθανο να είχε αφήσει μόνο στο προσωπικό τη λήψη αποφάσεων για τέτοια θέματα.

Έπειτα από πέντε χρόνια στην εξουσία, ο Σαρκοζί ηττήθηκε στις εκλογές του 2012 από τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ.

Η εταιρεία Bygmalion εκκαθαρίσθηκε το 2014. Αν πραγματοποιηθεί η δίκη, ο Σαρκοζί θα είναι ο πρώτος γάλλος πρόεδρος που θα βρεθεί στο εδώλιο μετά τον εκλιπόντα Ζακ Σιράκ, ο οποίος είχε προηγηθεί στο πηδάλιο της χώρας από το 1995 έως το 2007.

Ο Σιράκ, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα, είχε καταδικασθεί για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και του είχε επιβληθεί το 2011 ποινή φυλάκισης με αναστολή.

Σχετικά άρθρα