Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιοι είναι οι πιο καλοπληρωμένοι ευρωβουλευτές – Τι αποκαλύπτει έκθεση

Ποιοι είναι οι πιο καλοπληρωμένοι ευρωβουλευτές – Τι αποκαλύπτει έκθεση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Νάιτζελ Φάρατζ,

Δεν θα το πιστεύετε αλλά οι πιο καλοπληρωμένοι ευρωβουλευτές είναι του… Brexit όπως αποκαλύπτει έκθεση.

Ειδικότερα, οι 28 ευρωβουλευτές του βρετανικού κόμματος Brexit έχουν δηλώσει συλλογικά ετήσια κέρδη από παράπλευρες δραστηριότες μεταξύ 2 και 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, καθιστώντας αυτούς τους ευρωβουλετές με τις περισσότερες αποδοχές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Κόμμα του Brexit, που ίδρυσε ο ευρωφοβικός Νάιτζελ Φάρατζ, οποίος θεωρείται από τους υποστηρικτές του ο νονός του Brexit, κέρδισε τις περισσότερες έδρες της Βρετανίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Το Κόμμα δηλώνει ότι η Βρετανία δεν θα έπρεπε να εξακολουθεί να βρίσκεται στην ΕΕ και οι βουλευτές του στην εναρκτήρια συνεδρίαση του ΕΚ γύρισαν την πλάτη ότι ακούστηκε ο Υμνος στη Χαρά του Μπετόβεν, που είναι και ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Διεθνής Διαφάνεια, που εποπτεύει το λόμπινγκ και τις παράπλευρες δραστηριότητες των μελών του Ευρωκοινοβουλίου, δημοσίευσε σήμερα μια έκθεση για τα εισοδήματα που δηλώνουν ότι λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές από δεύτερες δουλειές και καθήκοντα.

Από τους 748 ευρωβουλευτές, οι 521 έχουν δηλώσει ότι έλαβαν μέρος σε περισσότερες από 1.500 παράπλευρες δραστηριότητές, εκ των οποίων σε 840 επί πληρωμή.

Οι ευρωβουλευτές οφείλουν να δηλώνουν το εισόδημα που αποκομίζουν από εξωτερικές δραστηριότητες σε ποσά που κυμαίνονται από 1.001-5.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι τα συνολικά τους κέρδη μπορεί να προσδιοριστούν κατά προσέγγιση, ενώ η Διεθνής Διαφάνεια υπογραμμίζει ότι η επιβολή αυτής της υποχρέωσης είναι χαλαρή και οι δηλώσεις ενδέχεται να μην είναι πλήρεις.

Συνολικά, τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσαν ετήσια εισοδήματα από εξωτερικές δραστηριότητες μεταξύ 6,3 εκατομμυρίων και 16,2 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Brexit, που κατέχουν λιγότερο από το 4% των εδρών, μπορεί να αποκόμισαν περισσότερο από το 1/4 επί του συνόλου όλων των ευρωβουλευτών.

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Κόμματος του Brexit Νέιθαν Γκιλ δήλωσε ότι το κόμμα έρχεται πρώτο στη λίστα επειδή είχε επιλέξει υποψηφίους ευρωβουλευτές που ήταν επιτυχημένοι εκτός πολιτικής.

«Οι ευρωβουλευτές μας δεν βασίζονται στις αποδοχές που λαμβάνουν ως μέλη του ευρωκοινοβουλίου», δήλωσε ο Γκιλ, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος του κόμματος Ρίτσαρντ Τάις έχει υποσχεθεί να δωρίσει για φιλανθρωπικούς σκοπούς ολόκληρο τον μισθό που λαμβάνει από το ΕΚ.

Ο βασικός μισθός του κάθε ευρωβουλευτή ανέρχεται σε 8.700 ευρώ το μήνα και 4.500 ευρώ σε επιδόματα για εργασίες στο ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, πολλοί ευρωβουλευτές δεν έχουν ενημερώσει τις δηλώσεις εισοδημάτων από τους από εξωτερικές δραστηριότητες εδώ και χρόνια και δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει κανείς πόσο ακριβείς είναι.

«Είναι δηλώσεις που κάνουν μόνοι τους, μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν», δήλωσε ο Ράφαελ Κεργκένο, υπεύθυνος σε θέματα πολιτικής του ευρωπαϊκού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας.

Οι βουλευτές πρέπει να τηρούν έναν κώδικα δεοντολογίας όσον αφορά τα οικονομικά συμφέροντα και μια συμβουλευτική επιτροπή είναι υπεύθυνη για την εξέταση ενδεχόμενων παραβιάσεων. Σε ολόκληρο το έτος 2018, η επιτροπή διενήργησε λογιστικούς ελέγχους μόνο σε πέντε βουλευτές, σύμφωνα με έκθεση του ΕΚ.

«Αυτός είναι ο λόγος που το σύστημα είναι προβληματικό, επειδή δεν το παίρνουν στα σοβαρά», τόνισε ο Κεργκένο.

Σχετικά άρθρα