Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνελήφθησαν δύο μέλη του πυρήνα της ΕΤΑ

Συνελήφθησαν δύο μέλη του πυρήνα της ΕΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΕΤΑ, Ιτζιάρ Αλπέρτι, Μεξικό, Χουάν Ναρβάες Τζέσους Γκόνι,

Δύο μέλη του πυρήνα της ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων, ETA, που κατηγορούνται για τη δολοφονία 18 ανθρώπων, συνέλαβε την Κυριακή η μεξικανική Αστυνομία.

Πρόκειται για τους Χουάν Ναρβάες Τζέσους Γκόνι και Ιτζιάρ Αλπέρτι, οι διέφευγαν της σύλληψης επί σειρά ετών. Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, εντοπίστηκαν από την αστυνομία του Μεξικού στο τουριστικό θέρετρο του Πουέρτο Βαλάρτα, στη δυτική ακτή της χώρας.

Το ζευγάρι είχε ενταχθεί στον πυρήνα της ΕΤΑ το 1990 και ήταν υπεύθυνο για την οργάνωση και εκτέλεση επιθέσεων στις ακτές της Μεσογείου, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992.

«Μέχρι τη διάλυση του πυρήνα στις 21 Μαρτίου του 1992 και σε μόλις ένα χρόνο είχαν καθοδηγήσει πολλές επιθέσεις με εκρηκτικά και πυροβόλα όπλα, με τραγικό απολογισμό 18 νεκρούς και πολλούς τραυματίες», αναφέρεται στη σύντομη ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών για τη σύλληψη των δυο μελών της ΕΤΑ.

Μεταξύ των καταζητούμενων μελών της ETA οι δυο συλληφθέντες είναι εκείνοι στους οποίους χρεώνονται οι περισσότερες δολοφονίες.

Η ΕΤΑ χαρακτηριζόμενη ως τρομοκρατική οργάνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι υπεύθυνη για το θάνατο 829 ανθρώπων κατά τη διάρκεια των 40 χρόνων του ένοπλου αγώνα της για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων.

Τον Οκτώβριο του 2011 η αυτονομιστική οργάνωση ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την ένοπλη βία αποδυναμωμένη από τη σύλληψη αρκετών ηγετικών στελεχών της τα τελευταία χρόνια, στη Γαλλία και την Ισπανία. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη ενεργά μέλη της ΕΤΑ που αρνήθηκαν να αφοπλιστούν και σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικές δεκάδες ενεργά μέλη της οργάνωσης παραμένουν ασύλληπτα.

Σχετικά άρθρα