Την αναμενόμενη κίνηση πραγματοποίησε το ΔΝΤ το οποίο επέλεξε ως νέα επικεφαλής του την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα την οποία είχε προτείνει η ΕΕ.
Στην ανακοίνωση του Ταμείου αναφέρεται ότι: «Η Εκτελεστική Επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) επέλεξε την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβανα υπηρετήσει ως διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου για πενταετή θητεία από την 1η Οκτωβρίου 2019.
Η κ. Γκεοργκίεβα, η οποία διαδέχεται την Κριστίν Λαγκάρντ, είναι η πρώτη επικεφαλής του ΔΝΤ που προέρχεται από μία αναδυόμενη οικονομία από το 1944 που ιδρύθηκε το Ταμείο.
Η επιλογή της κ. Γκεοργκίεβα από το 24μελές Εκτελεστικό Συμβούλιο που εκπροσωπεί 189 χώρες μέλη του ΔΝΤ ολοκληρώνει τη διαδικασία επιλογής που ξεκίνησε από την Εκτελεστική Επιτροπή στις 26 Ιουλίου 2019
Σε δήλωσή της η Γκεορκίεβα τόνισε ότι «Είναι μεγάλη μου τιμή που εξελέγη ως διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ και είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη της εκτελεστικής επιτροπής.
»Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στην προκάτοχό μου, μία ηγέτιδα και πολύ καλή φίλη, της οποίας το όραμα και η ακούραστη εργασία συνέβαλαν στο να συνεχιστεί η επιτυχημένη πορεία του ΔΝΤ.
»Το ΔΝΤ είναι ένας μοναδικός θεσμός με μεγάλη ιστορία και προσωπικό παγκόσμιας κλάσης.
»Έρχομαι ως απόλυτα πιστή στην εντολή του να συμβάλει στη διασφάλιση της σταθερότητας του παγκόσμιου οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της διεθνούς συνεργασίας. Πράγματι, κατά τη γνώμη μου, ο ρόλος του Ταμείου δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικός.
»Είναι τεράστια ευθύνη να βρεθώ στην ηγεσία του ΔΝΤ σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να απογοητεύει, οι εμπορικές εντάσεις παραμένουν και το χρέος είναι σε ιστορικά υψηλά.
»Όπως σημείωσα στη δήλωσή μου προς την Εκτελεστική Επιτροπή, η άμεση προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε τις χώρες να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο κρίσεων και να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οικονομικές κάμψεις.
»Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον μακροπρόθεσμο στόχο μας – να υποστηρίξουμε υγιείς νομισματικές, δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές για την οικοδόμηση ισχυρότερων οικονομιών και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.
»Αυτό σημαίνει επίσης την αντιμετώπιση θεμάτων όπως οι ανισότητες, οι κλιματικοί κίνδυνοι και οι ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές.
»Για την ετοιμότητά μας να δράσουμε, η διασφάλιση της οικονομικής ισχύος του Ταμείου είναι απαραίτητη και έτσι ενισχύουμε τις προσπάθειες επιτήρησης και ανάπτυξης της ικανότητας του.
»Σε συνεργασία με την ομάδα μου, ο στόχος μου είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω το Ταμείο, καθιστώντας το ακόμα πιο προοδευτικό και προσεκτικό στις ανάγκες των μελών μας.
»Προσβλέπω σε συνεργασία με όλες τις 189 χώρες-μέλη μας, το Εκτελεστικό Συμβούλιο και το προσωπικό και με όλους τους εταίρους μας τα επόμενα χρόνια».