ΑφγανιστάνΚορωνοϊός - Κορονοϊός
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο πρόεδρος του Ισραήλ θέλει κυβέρνηση εθνικής ενότητας Νετανιάχου με Γκαντς

Ο πρόεδρος του Ισραήλ θέλει κυβέρνηση εθνικής ενότητας Νετανιάχου με Γκαντς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άβιγκντορ Λίμπερμαν, Ισραήλ, Μπένι Γκαντς, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Ρέουβεν Ρίβλιν,

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν συνηγόρησε την Κυριακή υπέρ του σχηματισμού μιας «σταθερής» κυβέρνησης στην οποία θα μετέχουν τόσο το συντηρητικό κόμμα Λικούντ του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου όσο και το κεντρώο Καχόλ Λαβάν («Μπλε-Λευκό») του πρώην στρατηγού Μπένι Γκαντς.

«Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να σχηματίσουμε σταθερή κυβέρνηση με τα δύο μεγάλα κόμματα», είπε ο Ρίβλιν, ο οποίος ξεκίνησε την Κυριακή τις διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα για να καθορίσει σε ποιον θα αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Αυτή είναι η βούληση του λαού (…) κανείς δεν θέλει τρίτες εκλογές», πρόσθεσε.

Στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας το Καχόλ Λαβάν κέρδισε εκλέγοντας 33 βουλευτές στην Κνεσέτ, έναντι 31 του Λικούντ.

Η «Ενωμένη Λίστα» των αραβικών κομμάτων (δηλαδή των Παλαιστινίων που είναι πολίτες του Ισραήλ και αντιστοιχούν στο 25% των Ισραηλινών) που εξέλεξε 13 βουλευτές, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα προτείνει τον Γκαντς για πρωθυπουργό.

Ο επικεφαλής της Λίστας, Αϊμάν Όντεχ, σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times, ανέφερε ότι στηρίζει τον Γκαντς, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1992.

Τότε, πέντε Άραβες Ισραηλινοί βουλευτές στήριξαν τον Γιτζάκ Ράμπιν, δίνοντάς του την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, λίγο πριν υπογραφούν οι συμφωνίες του Όσλο.

Με τη στήριξη των αραβικών κομμάτων, ο Γκαντς συγκεντρώνει 57 βουλευτές και ο Νετανιάχου, εφόσον εξασφαλίσει τη στήριξη των υπερορθόδοξων κομμάτων, 55.

Αυτό σημαίνει ότι κανείς από τους δύο δεν θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 61 βουλευτών.

Ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο ηγέτης του εθνικιστικού λαϊκού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένου, ο θεωρούμενος «ρυθμιστής» της κατάστασης, δήλωσε ότι δεν θα προτείνει κανέναν από τους δύο για την πρωθυπουργία.

«Δεν θα μετάσχουμε στο μπλοκ των χαρεντίμ (υπερορθόδοξοι Εβραίοι) και των μεσσιανιστών.

»Για τον λόγο αυτό δεν θα προτείνουμε τον Νετανιάχου στον πρόεδρο (Ρίβλιν).

»Οι χαρεντίμ είναι οι πολιτικοί αντίπαλοί μας, αλλά οι Άραβες είναι οι εχθροί μας», δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Γιαντ Ασμόνα.

Η δήλωση αυτή έγινε πριν από τη συνάντηση του Λίμπερμαν με τον πρόεδρο Ρίβλιν.

Σχετικά άρθρα