Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν απείλησε με παγκόσμιο πόλεμο εάν δεχθεί επίθεση από τις ΗΠΑ

Το Ιράν απείλησε με παγκόσμιο πόλεμο εάν δεχθεί επίθεση από τις ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, Περσικός Κόλπος, Πετρέλαιο, Σαουδική Αραβία, Υεμένη, Χούτι (Σιίτες Αντάρτες Υεμένη),

Αρνείται να αποκλείσει το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης η Τεχεράνη, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αποστείλει περισσότερα στρατεύματα στον Περσικό Κόλπο και τη Σαουδική Αραβία να επιμένει ότι είναι το Ιράν και όχι οι Χούτι που βρίσκεται πίσω από την επίθεση του περασμένου Σαββάτου στις εγκαταστάσεις της Aramco.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να αποφύγουμε τον πόλεμο» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Ζαρίφ στο CBS.

«Είμαι σίγουρος ότι εμείς δεν θα ξεκινήσουμε έναν, αλλά είμαι και βέβαιος πως όποιος τον ξεκινήσει δεν θα είναι εκείνος, που θα τον τελειώσει».

Κληθείς να εξηγήσει τι εννοεί με αυτό, διεμήνυσε:

«Αυτό σημαίνει πως δεν θα είναι περιορισμένης κλίμακας πόλεμος» σημείωσε.

Παράλληλα επανέλαβε ότι το Ιράν δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στις επιθέσεις κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, προσθέτοντας πώς όποιος και εάν διενεργήσει αμερόληπτη έρευνα για το θέμα θα καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα.

Σύμφωνα εν τω μεταξύ με τη Wall Street Journal, oι σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν προειδοποιήσει ξένους διπλωμάτες ότι το Ιράν ετοιμάζει νέα επίθεση ύστερα από εκείνη που έπληξε τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας πριν από μία εβδομάδα και άναψε φωτιές στον Περσικό Κόλπο και την αγορά πετρελαίου.

Όπως αναφέρουν οι πηγές στην αμερικανική εφημερίδα, τα ηγετικά στελέχη των Χούτι σήμαναν συναγερμό για το ενδεχόμενο επίθεσης ύστερα από πιέσεις που δέχθηκαν από το Ιράν να λάβουν μέρος σε αυτήν.

Σημείωναν πάντως ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί πόσο σοβαρή είναι η απειλή, καθώς οι ισχυρισμοί των Χούτι αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από τους αξιωματούχους της Δύσης.

Η Σαουδική Αραβία πάντως έχει ενισχύσει την ασφάλεια βασικών υποδομών της μετά την επίθεση, πρόσθεσαν.

Απειλές και από τον πρόεδρο του Ιράν

Σε ομιλία του για την επέτειο του πολέμου με το Ιράκ (1980-1988), ο Ιρανός πρόεδρος, αναφερόμενος στα στρατεύματα που θα στείλει ο Ντόναλντ Τραμπ στους Άραβες συμμάχους του, είπε ότι οι ξένες δυνάμεις πάντα έφεραν «πόνο και δυστυχία».

«Οι ξένες δυνάμεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα και ανασφάλεια για τον λαό μας και για την περιοχή μας», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε την ανάπτυξη τέτοιων δυνάμεων στο παρελθόν «καταστροφική» και κάλεσε, τις ξένες δυνάμεις, να «μείνουν μακριά».

Σχετικά άρθρα