Τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, την Τουρκία αλλά και τη Μιανμάρ καταγγέλλει, με απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Καλεί την Τουρκία να σταματήσει τη δίωξη των δημοκρατικά εκλεγμένων αξιωματούχων και το Ιράν να σταματήσει να καταπιέζει τις γυναίκες και να απελευθερώσει τους κρατουμένους που έχουν διπλή υπηκοότητα, ιρανική και ευρωπαϊκή.
Επίσης, ζητείται από την Μιανμάρ να τερματίσει τις παραβιάσεις κατά του πληθυσμού των Ροχίνγκια.
Εν μέσω της επιδεινούμενης κατάστασης στην εφαρμογή του κράτους δικαίου στην Τουρκία, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την πρόσφατη απόφαση των τουρκικών Αρχών να απομακρύνουν τους δημοκρατικά εκλεγμένους δημάρχους από τις πόλεις του Ντιγιαρμπακίρ, του Βαν και του Μαρντίν, οι οποίοι φέρονται να έχουν σχέσεις με την τρομοκρατία.
Καταγγέλλουν, ακόμη, την αυθαίρετη τοποθέτηση στη θέση αυτών μη εκλεγμένων εκπροσώπων έμπιστων στην κεντρική κυβέρνηση.
Η απόφαση καλεί τις τουρκικές Αρχές να επανατοποθετήσουν όλους τους δημάρχους και άλλους αξιωματούχους που εξελέγησαν στις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου και καταδικάζει τις απειλές για απόλυση και άλλων, ειδικά του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.
«Καταπίεση δικαιωμάτων στο Ιράν»
Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις ιρανικές Αρχές να απελευθερώσουν όλες τις αυθαίρετα κρατούμενες γυναίκες που διαμαρτύρονται κατά της υποχρεωτικής χρήσης του χιτζάμπ, καθώς και άλλους που κρατούνται για την άσκηση του δικαιώματός τους για ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν, επίσης, όλοι οι διπλής υπηκοότητας Ιρανοί και Ευρωπαίοι, περιλαμβανομένων των Ναζανίν Ζαγκαρί – Ράτκλιφ, Αχμαντρέζα Ντζαλαλί και Μαμράν Γκαντερί, να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς να ξαναδικαστούν, συμφωνα με τα διεθνή στάνταρτ.
Για αυτόν τον σκοπό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις ιρανικές Αρχές να συνεργαστούν με τις ευρωπαϊκές πρεσβείες στην Τεχεράνη.
Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο παρελθόν και το παρόν, οι οποίες σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ισοδυναμούν με γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία διέπραξαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Μιανμάρ εναντίον της μειονότητας των Ροχίνγκια.
Καλούν την κυβέρνηση, την ηγέτη Αούνγκ Σαν Σούου Κίι και τις Δυνάμεις Ασφαλείας, να σταματήσουν αμέσως τις παραβιάσεις.
Η απόφαση ζητάει, επίσης, από την κυβέρνηση και τον λαό του γειτονικού Μπανγκλαντές να παράσχει καταφύγιο και ασφάλεια στους πρόσφυγες Ρονχίγκια και να μην τους υποχρεώσουν να επιστρέψουν στη Μιανμάρ, όπου η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο.