Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Brexit: Διορία στον Τζόνσον έως τις 30 Σεπτεμβρίου, αλλιώς «τέλος»

Brexit: Διορία στον Τζόνσον έως τις 30 Σεπτεμβρίου, αλλιώς «τέλος»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άντι Ρίνε, Βρετανία, Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Μπόρις Τζόνσον, Φινλανδία,

Βιώσιμες εναλλακτικές προτάσεις για το backstop, και μάλιστα γραπτώς, έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ειδεμή «τέλος».

Αυτό ήταν το τελεσίγραφο που έλαβε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον από τον Φινλανδό πρωθυπουργό Άντι Ρίνε και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες σκλήρυναν τη στάση τους απέναντι στο Λονδίνο, μετά τη διαρροή από την Ντάουνινγκ Στριτ ότι σκοπίμως χρονοτριβεί στις διαπραγματεύσεις έως την κρίσιμη σύνοδο της 17ης –18ης Οκτωβρίου, προκειμένου να μην απορριφθεί το σχέδιό της– «εάν υπάρχει», όπως σημειώνουν με νόημα.

Αμφότεροι Μακρόν και Ρίνε δήλωσαν σε δημοσιογράφους στο Παρίσι χθες ότι «είναι πολύ ανήσυχοι για το τι συμβαίνει στη Βρετανία».

«Πρέπει να γνωρίζουμε ποιες είναι οι προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου», τόνισε ο Ρίνε, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε.

«Οι χαλαρές συζητήσεις σχετικά με τις προτάσεις προς διαπραγμάτευση είναι ανεύθυνες», πρόσθεσε για να υπογραμμίσει ευθύς αμέσως ότι εάν η Βρετανία επιθυμεί όντως οι προτάσεις της να συζητηθούν πρέπει να τις υποβάλει το ταχύτερο δυνατό.

«Και οι δύο εκτιμούμε ότι τώρα είναι η ώρα για τον Μπόρις Τζόνσον να καταθέσει τις προτάσεις του γραπτώς – εάν έχει.

»Εάν δεν υπάρξουν προτάσεις έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, τότε τελείωσε», τόνισε ο Ρίνε.

Η διορία της 30ης Σεπτεμβρίου δημιουργεί έναν ακόμη πονοκέφαλο για τον Βρετανό πρωθυπουργό, σχολιάζει η «Guardian», καθώς συμπίπτει χρονικά με το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος.

Μένει να φανεί εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει στην απειλή της.

Ο ίδιος ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους σημειώνουν πρόοδο από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε διαδέχτηκε την Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Τόρις και στον πρωθυπουργικό θώκο.

Επιμένει μάλιστα ότι η διαπραγματευτική του ομάδα έχει παρουσιάζει αρκετές εναλλακτικές προτάσεις για το backstop, το πλαίσιο το οποίο οι Βρυξέλλες ορίζουν ως «δίχτυ προστασίας» για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων.

Σε κάθε περίπτωση, ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν έχει αποκαλύψει ποτέ δημοσίως ποιες είναι οι προτάσεις αυτές της κυβέρνησής του, ενώ από πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ έγινε γνωστό ότι είναι μέρος της στρατηγικής του Τζόνσον να περιμένει έως την τελευταία στιγμή, λίγο πριν δηλαδή την κρίσιμη σύνοδο του Οκτωβρίου και μόλις δύο εβδομάδες πριν από την 31η Οκτωβρίου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ωστόσο φαίνεται πως έχουν εξαντλήσει κάθε περιθώριο, διαμηνύοντας καθένας ξεχωριστά πως ο χρόνος τελειώνει.

Σχετικά άρθρα