Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν συμφώνησε με Ιράν και Ρωσία να εξοντώσουν τους Κούρδους της Συρίας – Απείλησε τις ΗΠΑ

Ο Ερντογάν συμφώνησε με Ιράν και Ρωσία να εξοντώσουν τους Κούρδους της Συρίας – Απείλησε τις ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε την Ουάσιγκτον ότι αν εντός δύο εβδομάδων δεν συμφωνήσει για τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας» στα σύνορα με τη Συρία, «θα εφαρμόσουμε τα δικά μας σχέδια».

Η δήλωση του Τούρκου προέδρου έγινε μετά το τέλος της τριμερούς συνόδου Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν στην Άγκυρα με τη συμμετοχή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ρουχανί.

Σαφέστατα υπονοεί ότι θα επιτεθεί εναντίον των Κούρδων της Συρίας, που είναι οι βασικοί σύμμαχοι των Αμερικανών και του Διεθνούς Συνασπισμού στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Αυτό σημαίνει ότι ο τουρκικός στρατός όπως θα επιτεθεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις αμερικανικές, γαλλικές και βρετανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στα συροκουρδικά εδάφη.

Δηλαδή, απειλεί ότι θα επιτεθεί σε αμερικανικά και γαλλικά στρατεύματα (για τους Άγγλους υπάρχει μια υποψία ότι θα… σφυράνε κλέφτικα, όπως έκαναν και στην εισβολή στην Κύπρο).

Ερντογάν, Πούτιν και Ροχανί έλαβαν σημαντικές αποφάσεις

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι έλαβαν σημαντικές αποφάσεις για την πολιτική λύση στη Συρία συζητώντας όλες τις διαστάσεις του θέματος τόσο κατά τις διμερείς επαφές όσο και κατά την τριμερή συνάντηση.

«Δεν θα μείνουμε παρατηρητές σε μια νέα τραγωδία που θα επηρεάσει 4 εκ ανθρώπους στα σύνορα της Τουρκίας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξουν καλές εξελίξεις στην περιοχή.

Όπως είπε συζήτησαν για την ασφάλεια των αμάχων και των εγγυητριών δυνάμεων, ενώ επιβεβαίωσαν την ευαισθησία τους για εδαφική κυριαρχία και πολιτική ενότητα της Συρίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι συμφωνήσαμε να ξεκινήσουν οι εργασίες για επιτροπή συντάγματος.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ), που διεξάγει ανταρτοπόλεμο στην Τουρκία, και το YPG/PYD (δημοκρατικοί Κούρδοι πολιτοφύλακες της Συρίας) και τελικός στόχος ο «διάδρομος ειρήνης».

«Αν μέσα σε δύο βδομάδες δεν συμφωνήσουμε με τις ΗΠΑ θα εφαρμόσουμε τα δικά μας σχέδια.

»Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στα σύνορά μας», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι τελικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας διάδρομος ειρήνης βορείως της Συρίας και να εμποδιστεί ο διαμελισμός της χώρας.

Ο «διάδρομος ειρήνης» ή «ζώνη ασφαλείας», είναι το ίδιο πράγμα με άλλα λόγια. Έτσι αποκαλεί τα εδάφη που θέλει να καταλάβει η Τουρκία στη βόρεια και ανατολική Συρία.

Ο Τούρκος λέει πολλά συνεχώς και αλλάζει τις λέξεις, για να προκαλεί σύγχυση, επιδιώκει με αυτό τον τρόπο να «μασκαρεύει» τους σκοπούς του, που δεν τους κρύβει, πίσω από την πολυλογία.

«Ο διάδρομος ειρήνης στα ανατολικά του Ευφράτη θα γίνει ένα προστατευόμενο λιμάνι για τους πρόσφυγες.

»Πιστεύουμε ότι τουλάχιστον δύο εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν διαφύγει στη χώρα μας μπορούν να εγκατασταθούν σε εκείνη την περιοχή (σ.σ. την προηγούμενη εβδομάδα μιλούσε για 1 εκ.).

»Θέλουμε οι Σύροι πρόσφυγες να επιστρέψουν πίσω με τη θέλησή τους.

»Είναι δυνατόν να οικοδομηθούν νέοι χώροι εγκατάστασης για τους πρόσφυγες που θα επιστρέψουν και ως Τουρκία είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνες σε αυτό το θέμα», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος προσθέτοντας ότι ο «διάδρομος ειρήνης» μπορεί να φτάσει μέχρι την Ράκκα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν συμβιβάζεται απλά με μια «ζώνη ασφαλείας», ζητά την κατάληψη ολόκληρης της βόρειας και ανατολικής Συρίας, που σήμερα ελέγχεται από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Πολεμικός Χάρτης της Συρίας: Με κίτρινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχουν οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ. Με κόκκινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχει η συριακή κυβέρνηση με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν. Με μαύρο χρώμα θύλακες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Με μοβ χρώμα τα Υψίπεδα του Γκολάν που κατέχει το Ισραήλ. Με πράσινο ανοιχτό χρώμα στα βορειοδυτικά η περιοχή της Αφρίν που τελεί υπό τουρκική κατοχή και με πράσινο έντονο η επαρχία της Ιντλίμπ, που την κατέχουν τζιχαντιστές και τελεί υπό τουρκική «προστασία». Με πράσινο χρώμα στον νότο περιοχή που ελέγχεται από Σύρους φιλοδυτικούς αντικαθεστωτικούς.

Ροχανί: Οι ΗΠΑ θέλουν να διαμελίσουν τη Συρία

Από την πλευρά του, ο Ιρανός Πρόεδρος είπε ότι συμφώνησαν σχεδόν σε όλα τα θέματα, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι συμφώνησαν να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα στην Ίντλιμπ τα οποία περιλαμβάνουν και τους τρομοκράτες.

Ο Χασάν Ροχανί ανέφερε πως σχεδόν σε όλα τα θέματα υπάρχει ομοφωνία, ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να διαμελίσουν τη Συρία.

«Οι ΗΠΑ στήριξαν τους τρομοκράτες στη Συρία, προσπάθησαν να τη διαμελίσουν.

»Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», ανέφερε.

Ο Ιρανός Πρόεδρος είπε ακόμη ότι ο συριακός λαός για εννέα χρόνια υποφέρει, ενώ οι τρομοκράτες στην Ίντλιμπ έχουν ενισχύσει την παρουσία τους.

«Πρέπει να πολεμήσουμε την τρομοκρατία στο Ίντλιμπ.

»Τα ανατολικά του Ευφράτη είναι υπό την κυριαρχία των ΗΠΑ και εκεί υπάρχουν τρομοκράτες.

»Γνωρίζουμε ποιοι στηρίζουν τους τρομοκράτες στο Ίντλιμπ», είπε ο Χασάν Ροχανί, συμφωνώντας με τον Ερντογάν ότι οι Κούρδοι σοσιαλιστές είναι «τρομοκράτες», ενώ για το σύνταγμα της Συρίας ανέφερε ότι πρέπει να διευθετηθεί το συντομότερο.

Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι στο κοινό ανακοινωθέν υπάρχουν σημεία που προωθούν την βιώσιμη ειρήνη, ενώ είπε ότι η επιτροπή συντάγματος πρέπει να αρχίσει τις εργασίες της σύντομα.

Για την Ίντλιμπ ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι συμφώνησαν να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα για να μειωθεί η ένταση, αναφέροντας ότι η συμφωνία για την Ίντλιμπ περιλαμβάνει και τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σχετικά άρθρα