Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κρίσιμες εκλογές στο Ισραήλ – Ο Τραμπ προβλέπει ισοπαλία μεταξύ Νετανιάχου και Γκαντς

Κρίσιμες εκλογές στο Ισραήλ – Ο Τραμπ προβλέπει ισοπαλία μεταξύ Νετανιάχου και Γκαντς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισραήλ, Μπένι Γκαντς, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Ντόναλντ Τραμπ,

Αμφίρροπο αποτέλεσμα στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξάγονται την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στο Ισραήλ προέβλεψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Είναι 50/50», δήλωσε για τις ισραηλινές εκλογές που έχουν την μορφή δημοψηφίσματος για το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί πολύ στενές σχέσεις.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου είχε εκφράσει το Σάββατο την υποστήριξή του στη δύσκολη εκστρατεία επανεκλογής του Ισραηλινού πρωθυπουργού στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ανδρών.

Ο Τραμπ αποκάλυψε ότι συζήτησε με τον Νετανιάχου την πιθανότητα σύναψης μιας αμυντικής συνθήκης μεταξύ των δύο χωρών.

«Περιμένω να μπορέσω να συνεχίσω αυτές τις συνομιλίες μετά τις ισραηλινές εκλογές, όταν συναντηθούμε και πάλι» στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε με tweet του τον Ντόναλντ Τραμπ «τον μεγαλύτερο φίλο στον Λευκό Οίκο» που είχε ποτέ το Ισραήλ.

Οι δημοσκοπήσεις από διαφορετικές εταιρείες δείχνουν μια μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στο δεξιό κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου, που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία δέκα χρόνια, και το κόμμα Καχόλ Λαβάν (Μπλε-Άσπρο) του πρώην αρχηγού του στρατού Μπένι Γκαντς.

Το κάθε κόμμα, σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, αναμένεται να κερδίσει 32 έδρες το καθένα στην Κνεσέτ (ισραηλινό κοινοβούλιο) των 120 εδρών.

Κάλπες για δεύτερη φορά σε πέντε μήνες

Στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές προσέρχονται σήμερα, για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες, οι Ισραηλινοί.

Η εκλογική αναμέτρηση προμηνύεται ως μια μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του πρώην αρχηγού του στρατού Μπένι Γκαντς.

Περίπου 6,4 εκατομμύρια Ισραηλινοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες από τις 7.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) έως τις 22.00 στα 10.700 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα.

Τον περασμένο Απρίλιο το κόμμα του Νετανιάχου, Λικούντ, και το Καχόλ Λαβάν, το νέο κεντρώο κόμμα «Μπλε Λευκό» με επικεφαλής τον Γκαντς, κέρδισαν από 35 έδρες στην Κνεσέτ των 120 εδρών.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νετανιάχου, με τον 69χρονο «Μπίμπι» να μην καταφέρνει να σχηματίσει έναν πλειοψηφικό συνασπισμό.

Και για να μην επιτρέψει στον πρόεδρο Ριβλίν να ζητήσει από κάποιον αντίπαλο να σχηματίσει την κυβέρνηση, διέλυσε το κοινοβούλιο με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν κατά μέσο όρο σε καθένα ένα από τα δύο κόμματα – Λικούντ και Καχόλ Λαβάν – 32 έδρες.

Τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα άλλα κόμματα, δυνητικοί κυβερνητικοί σύμμαχοι, -σχηματισμοί της δεξιάς ή θρησκευτικά κόμματα για τον Νετανιάχου- και αριστερά και αραβικά κόμματα για τον Γκαντς, θα είναι καθοριστικά.

Περίπου 18.000 αστυνομικοί, αστυνομικοί και εθελοντές αναπτύχθηκαν και εποπτεύουν εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα και σε εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι εκλογές λαμβάνουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον Νετανιάχου, καθώς διεξάγονται έναν μήνα πριν ο αρχηγός του Λικούντ εμφανισθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για υποθέσεις «διαφθοράς», «κατάχρησης εμπιστοσύνης» και «ατασθαλιών».

Προς το παρόν δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του Νετανιάχου.

Ο απόστρατος στρατηγός Γκαντς, είναι περισσότερο φιλελεύθερος στα κοινωνικά ζητήματα, έχει καλλιεργήσει παράλληλα μια εικόνα «γερακιού» στα ζητήματα ασφαλείας και παίζει το χαρτί της «εντιμότητας».

«Είναι λίγες οι φορές που οι ψηφοφόροι βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο επιλογές τόσο ξεχωριστές, δύο μόνο δρόμους και πρέπει να επιλέξουν ποιον θα πάρουν», ανέφερε ο Γκαντς σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα στα εβραϊκά σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες.

Ο Νετανιάχου από την πλευρά δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια «αδύναμη κυβέρνηση» υπό την ηγεσία της «αριστεράς και των Αράβων» και μιας «ισχυρής δεξιάς κυβέρνησης» με ηγέτη τον ίδιο.

«Ο αποφασιστικός παράγοντας θα είναι το ποσοστό συμμετοχής», εκτιμά η Γκαγίλ Ταλσίρ, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Στις τελευταίες εκλογές, η συμμετοχή ήταν κοντά στο 68%.

Τα πρώτα exit polls αναμένονται λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 22.00, ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα ξεκινήσουν να ανακοινώνονται αργότερα το βράδυ.

Να σημειωθεί εδώ ότι το 25% των Ισραηλινών πολιτών είναι Άραβες (Παλαιστίνιοι). Αυτό από μόνο του ως γεγονός διαψεύδει την ακραία προπαγάνδα περί «εθνοκάθαρσης» των Παλαιστινίων στα εδάφη του Ισραήλ. Έχουν πλήρη πολιτικά δικαιώματα.

Σχετικά άρθρα